Πέθανε ο αστροναύτης Σκοτ Κάρπεντερ των Mercury Seven

Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε την Πέμπτη ο αστροναύτης Σκοτ Κάρπεντερ, ένας από τους επτά πρώτους αστροναύτες που επιλέχθηκαν για το Project Mercury της NASA, τον Απρίλιο του 1959.  

Ο Κάρπεντερ ήταν ο δεύτερος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη και ο τέταρτος στο διάστημα, μετά από τον Αλαν Σέπαρντ, τον Γκας Γκρισομ και τον Τζον Γκλεν. 

"Όταν έφτασα σε τροχιά, το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η σιωπή" είχε δηλώσει ο Κάρπεντερ στις 8 Ιουνίου 1962, στο περιοδικό  LIFE.

Με το θάνατο του Κάρπεντερ, ο Γκλεν είναι πλέον το τελευταίο ζωντανό μέλος των θρυλικών Mercury Seven.  Οι 7 αυτοί πρώτοι αστροναύτες των ΗΠΑ έμειναν γνωστοί ως "Αρχικοί Επτά".

Το Πρόγραμμα Μέρκιουρι (Project Mercury, Πρόγραμμα "Ερμής") ήταν το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, που ήταν ενεργό από το 1959 έως το 1963.

Το πρόγραμμα πέτυχε στο να βάλει τον πρώτο αμερικανό σε τροχιά, με την πτήση του Τζον Γκλεν, απέτυχε όμως στον κύριο στόχο του ο οποίος ήταν να φέρει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, καθώς ένα μήνα νωρίτερα το διαστημικό πρόγραμμα Βοστόκ είχε καταφέρει να θέσει τον Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά.

Το Πρόγραμμα Μέρκιουρι το διαδέχτηκε το Πρόγραμμα Τζέμινι, που αφορούσε την εκτόξευση διθέσιων διαστημοπλοίων, με εξάσκηση στο τροχιακό ραντεβού καθώς και πτήσεις αντοχής, για να διαπιστωθεί η συμπεριφορά του ανθρώπου σε μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα.