Τις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού υπερασπίστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως οι προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για νέα και επώδυνα μέτρα τον Φεβρουάριο και το φθινόπωρο του 2013, δεν επαληθεύτηκαν.
“Από φέτος οι θυσίες του ελληνικού λαού άρχισαν να πιάνουν τόπο και έχουμε τις πρώτες ενδείξεις εξόδου απ' την κρίση. Με τον Προϋπολογισμό του 2014 τα επιτεύγματα αυτά κεφαλαιοποιούνται, δυναμώνοντας τις προοπτικές εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης”, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Θεωρώντας δεδομένη την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος στο τέλος του τρέχοντος έτους και κατά το επόμενο, ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει ανοικτό. Ως εκ τούτου, η χώρα οφείλει να εξασφαλίσει διατηρήσιμα πλεονάσματα, συνεχίζοντας την πορεία αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. “Παράλληλα, και εφόσον έχουμε πετύχει το στόχο φέτος, θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Θα αναζητήσουμε τους βέλτιστους τρόπους. Επεξεργαζόμαστε ολοκληρωμένη στρατηγική και ευελπιστούμε έξοδο στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο του 2014”, υπογράμμισε.
Στο παραπάνω πλαίσιο, “δεν υπάρχει χώρος για λαϊκισμό και δημαγωγία”, τόνισε ο κος Σταϊκούρας. “Προσβλέπουμε σε μια πιο ειλικρινή συζήτηση του προσχεδίου. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο επανακαθορισμός της ευθύνης όλων μας. Χρειάζεται να γίνουν σημαντικά πράγματα, με αυτοδέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για την επίτευξη συλλογικά αποδεκτών στόχων - και στην επίτευξη αυτή πρέπει συλλογικά όλοι να συμμετέχουμε”, σημείωσε.
Απαντώντας σε παρατηρήσεις για την ανάγκη ανακούφισης του πληθυσμού από τον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξετάσει και καταθέσει ενώπιον των εταίρων, εναλλακτικά σενάρια, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς να αποτελέσει αυτό κίνητρο για νόθευσή του και χωρίς τον κίνδυνο δημοσιονομικής υστέρησης, που θα χρειαζόταν να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα”.