Ο Αλίγιεφ κέρδισε τις εκλογές του Αζερμπαϊτζάν πριν…ξεκινήσουν!

Μία ημέρα πριν την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές συνέβη ένα γεγονός οξύμωρο.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε το νικητή. Αυτό έγινε όμως την Τρίτη, ενώ οι εκλογές της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου δεν είχαν καν ξεκινήσει.

Μέσω εφαρμογής "έξυπνου" τηλεφώνου, η Επιτροπή εξέδωσε αποτελέσματα που έδειχναν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ ανανέωνε τη θητεία του.

Εξάλλου, η φατρία του Αλίγιεφ ηγεμονεύει στην Κασπία θάλασσα εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Το ποσοστό του Αλίγιεφ που δόθηκε ως επίσημο αποτέλεσμα μία ημέρα πριν από τις ίδιες τις εκλογές έφθανε το 73%!

Μόλις έκλεισαν οι κάλπες την Τετάρτη, πάντως, η Επιτροπή αναθεώρησε αυτό το ποσοστό προς τα πάνω, στο 85%, ενώ ο Τζαμίλ Χασανλί ήρθε δεύτερος σε ψήφους, με λιγότερο από 6%.

Η Εκλογική Επιτροπή απολογήθηκε για την... πιο πρώιμη από ποτέ ανακοίνωση αποτελέσματος και προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι αφορούσε τεστ του προγραμματιστή του λογισμικού για να τσεκάρει το πρόγραμμα. Παράλλληλα, εξέφρασε "βαθιά μετάνοια για την παρεξήγηση".

Ωστόσο, ο Τζαμίλ Χασανλί θεώρησε τις εκλογές χαλκευμένες και απαίτησε νέες. "Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκπροσωπεί τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αντικατοπτρίζει τη θέληση του λαού.

Οι εκλογικοί παρατηρητές από τον Διεθνή Οργανισμό Ασφαλείας και Συνεργασίας της Ευρώπης είδαν περιορισμούς στους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σοβαρές παραβάσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.