Ως «ιστορική καμπή» χαρακτηρίζουν Βρετανοί ερευνητές μια νέα ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου φαρμάκου που θα θεραπεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον.
Οι ερευνητές της Μονάδας Τοξικολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) της Βρετανίας, ανακάλυψαν μια χημική ουσία που λαμβάνεται από το στόμα, η οποία φθάνει στον εγκέφαλο και φαίνεται να σταματά πλήρως μια νευροεκφυλιστική πάθηση. Ωστόσο οι ίδιοι εκτιμούν ότι η έρευνα, που έγινε με επιτυχία σε ποντίκια, βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία εωσότου υπάρξει κάποιο νέο φάρμακο.
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας που έχουν τα κύτταρα του εγκεφάλου . Πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες περιλαμβάνουν την παραγωγή των ελαττωματικών πρωτεϊνών, που προσκολλώνται μεταξύ τους και σχηματίζουν συσσωματώσεις (πλάκες) στον εγκέφαλο, με συνέπεια τον θάνατο των νευρικών κυττάρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της μνήμης ή την εμφάνιση κινητικών προβλημάτων, ανάλογα με το είδος της εκφυλιστικής ασθένειας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο μπλοκάρει ένα ένζυμο το οποίο ωθεί τους νευρώνες να αντιδράσουν με αυτοκαταστροφικό τρόπο, ο οποίος επιφέρει τον θάνατό τους. Το μπλοκάρισμα του ενζύμου μέσω του φαρμάκου σταματά αυτή η αντίδραση και τα εγκεφαλικά κύτταρα επιβιώνουν.
«Το πειραματικό φάρμακο ανοίγει ένα νέο μονοπάτι που μπορεί να δώσει το επόμενο βήμα στις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν ένα φάρμακο για την μελλοντική χρήση του σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποια νευροεκφυλιστική νόσο», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Τζιοβάνα Μαλούτσι.
Όμως τα πειραματόζωα που έκαναν τη θεραπεία, εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες όπως απώλεια βάρους και αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γι' αυτό οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος προτού ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.