Η καρδιά του βιβλίου χτυπά στη Φρανκφούρτη

Η καρδιά του βιβλίου χτυπά αυτές τις μέρες στη Φρανκφούρτη. Γιατί η γερμανική πόλη φιλοξενεί από σήμερα και μέχρι τις 13 του Οκτώβρη τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που είναι γνωστή και ως Buchmesse.

Στα... ράφια και τους πάγκους της Έκθεσης θα βρεθούν χιλιάδες βιβλία από 7.500 εκδότες από 100 και πλέον χώρες ολόκληρου του κόσμου.

Την τιμητική της φέτος θα έχει η Βραζιλία που είναι τιμώμενη χώρα. Η Βραζιλία θα στείλει 90 συγγραφείς της να την εκπροσωπήσουν στην Buchmesse.

Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, ενώ σημαντική θέση κατέχει το ηλεκτρονικό βιβλίο και το λεγόμενο self publishing, η απευθείας κυκλοφορία βιβλίων στο Διαδίκτυο χωρίς τη διαμεσολάβηση των παραδοσιακών εκδοτικών οίκων.

Περιορισμένη πάντως θα είναι η ελληνική παρουσία αφού λόγω κρίσης όσοι εκδότες καταφέρουν να παραστούν θα συστεγαστούν στο εθνικό περίπτερο.

Η ηχηρή απουσία της χώρας μας από την έκθεση υπογραμμίζει και το πρόβλημα της διάλυσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που αναλάμβανε παραδοσιακά τη διοργάνωση. Το ΕΚΕΒΙ διαλύθηκε πριν από μερικούς μήνες και κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον.