Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Fed, είναι πλέον η Τζάνετ Γέλεν, μετά από απόφαση του Ομπάμα.
Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα, που καταλαμβάνει τη θέση στην ιστορία του θεσμού, μια λαμπρή οικονομολόγο, που ανήκει στην προοδευτική ελίτ του κλάδου της και έχει περάσει τα δύο-τρίτα της καριέρας της στη Fed.
Η Τζάνετ Γέλεν θεωρείται ότι ανήκει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έχει περάσει 12 χρόνια στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και θεωρείται «περιστερά», ενδιαφερόμενη περισσότερο για την ανεργία από ό,τι για τον πληθωρισμό.
Αφού δίδαξε για πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Τζάνετ Γέλεν μπήκε το 1977 από την «πίσω πόρτα» στη Fed, εντασσόμενη στην ομάδα των οικονομολόγων, που τροφοδοτούν με αναλύσεις και στατιστικές το διευθυντήριο του θεσμού. Εκεί, θα γνωρίσει το σύζυγό της, τον οικονομολόγο Τζορτζ Άκερλοφ, μελλοντικό Νομπελίστα της Οικονομίας.
Η διδάκτορας της Οικονομίας είχε ως μέντορα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1971 τον Τζέιμς Τόμπιν, Νομπελίστα Οικονομίας του 1981, και γνωστό για την πρότασή του για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Το 1980, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στην πανεπιστημιακή έδρα για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, μέχρι που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, την επιλέγει για να καταλάβει μία από τις θέσεις των κυβερνητών της Fed. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, η Τζάνετ Γέλεν εναντιώθηκε και καταψήφισε αρκετές φορές τις αποφάσεις του τότε προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν.
Το 1997, ο πρόεδρος Κλίντον την επιλέγει ως επικεφαλής του Κύκλου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, όπου θα διαδεχθεί τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, επικριτή του άκρατου φιλελευθερισμού, ο οποίος, άλλωστε, μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2001, με το σύζυγό της, Τζάνετ Γέλεν.
Από το 2004, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στη Fed και μέχρι το 2010 ηγείται του παραρτήματος στο Σαν Φρανσίσκο.
Ορισμένοι της προσάπτουν ότι τότε δεν σήμανε εγκαίρως συναγερμό για τη στεγαστική φούσκα, σε μία περιοχή, που περιελάμβανε την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα, που βρέθηκαν στην καρδιά της κρίσης των subprimes.
«Είχαμε πλήρη κατανόηση του συστήματος τιτλοποίησης και του τρόπου που αυτό επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του ; Όχι», απάντησε η ίδια ενώπιον της επιτροπής, που συστάθηκε για την κατανόηση της κρίσης του 2008.
Ωστόσο, από το τέλος του 2007, η Τζάνετ Γέλεν είναι από τους πρώτους στους κόλπους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, που διέγνωσε με το από καθ΄έδρας ύφος, το οποίο πολλοί τής προσάπτουν, ότι «οι πιθανότητες πιστωτικής ασφυξίας και διολίσθησης της οικονομίας στην ύφεση είναι πραγματικότητα».
Το καλοκαίρι του 2009, το όνομά της ακούστηκε για πρώτη φορά για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι, τον οποίο τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα διατήρησε στη θέση, όπου τον είχε διορίσει ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους. Από τη θέση της στην αντιπροεδρία του διευθυντηρίου της Fed, η Τζάνετ Γέλεν υπήρξε μία από τους σημαντικότερους συμμάχους του Μπεν Μπερνάνκι, υποστηρίζοντας την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.
«Η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι στο κέντρο της δράσης», επαναλαμβάνει.
Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη Τζάνετ Γέλεν
1. Δεν είναι ένα πλάσμα της Wall Street. Έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια με τη Fed. Φαίνεται αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα σηκώσουν βάρος των οικονομικών σοκ και ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν την εξουσία να αστυνομεύουν το σύστημα.
2. Οι οικονομολόγοι δεν είναι τρομερά καλοί στο να προβλέπουν το μέλλον. Φαίνεται να είναι καλύτερη από ό,τι οι περισσότεροι. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι, μετά την εξέταση περισσοτέρων από 700 προβλέψεων, που έγιναν μεταξύ 2009 και 2012 σε ομιλίες, η Γέλεν βγήκε ως η πιο ακριβής.
3.Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής Μπερνάνκι.
4.Ο Λευκός Οίκος ήταν απρόθυμος να τη διορίσει στη θέση και είναι άγνωστο πως τελικά έγινε αυτό.
5.Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Federal Reserve.