Η σημασία της έγκαιρης λογοθεραπείας

Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας αποτελούν σημαντικό παράγοντα της συνολικής εξέλιξης ενός παιδιού. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να αναπαράγουν συγκεκριμένους ήχους ή λέξεις, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απογοήτευση όταν αντιλαμβάνονται ότι δε γίνονται κατανοητά αυτά που θέλουν να πουν.

Εάν ένα παιδί εμφανίζει δυσκολίες στην άρθρωση, έλλειψη ευφράδειας, ψεύδισμα, γλωσσικές διαταραχές ή έντονες αλλοιώσεις της φωνής (αν π.χ. ακούγεται η φωνή πολύ έρρινη), το πιθανότερο είναι να χρειαστεί τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου λογοθεραπευτή ώστε να μπορέσει να τα ξεπεράσει.

Το παιδί που θα επισκεφθεί το λογοθεραπευτή για πρώτη φορά, θα κάνει ένα σταθμισμένο τεστ που θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της συνολικής εικόνας της ομιλίας και στον εντοπισμό κάποιου πιθανού προβλήματος, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή προσέγγιση. Η έγκαιρη, δε, παρέμβαση στη δυσκολία άρθρωσης και ομιλίας του παιδιού είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πιο ομαλή λύση του προβλήματος.

Ωστόσο, καλό θα είναι να έχουν πρώτα αποκλειστεί άλλες ιατρικές αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλονται διαταραχές στο λόγο, όπως μειωμένη ακοή, όζοι στις φωνητικές χορδές, αυτισμός, διαταραχές στην αναπνοή ή την κατάποση.