Τι σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών
Ανατροπές στη φορολόγηση των παροχών σε είδος σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμορφώνοντας παράλληλα το πλαίσιο για τα ειδικά μπόνους και τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, τα γνωστά stock options στη γλώσσα των μεγαλοστελεχών.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς φορολόγησης των παροχών σε είδος με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο.
Στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται ήδη με προσανατολισμό τη μείωση της φορολογίας των παροχών που χορηγούν σήμερα στους εργαζόμενους επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρείες, ΔΕΚΟ και οργανισμοί.
Ετσι οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν:
- Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των stock options και των ειδικών αμοιβών. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση αυτοτελούς φορολόγησης αυτών των παροχών.
- Αύξηση του αφορολόγητου ορίου των διατακτικών πληρωμής στα σούπερ μάρκετ από τα 300 ευρώ τον χρόνο που είναι σήμερα στα 500 ευρώ από το 2020. Επιταγές πληρωμής ή δωροεπιταγές μέχρι 500 ευρώ δεν θα συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα.
- Αύξηση του ποσού της διατακτικής σίτισης από τα 6 στα 8 ευρώ ημερησίως.
- Εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών για τον υπολογισμό της αξίας της παροχής του αυτοκινήτου στον εργαζόμενο.
- Αύξηση στα 2.000 ευρώ από 1.500 ευρώ του ετήσιου ποσού των αφορολόγητων ασφαλίστρων ανά εργαζόμενο, που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι παροχές, είτε δίνονται σε χρήμα (μπόνους, προκαταβολή μισθοδοσίας, διατακτικές σούπερ μάρκετ, σίτισης κ.ά.) είτε σε είδος (εταιρικά οχήματα, κατοικίες, κινητά τηλέφωνα), είτε σε επενδυτικά προϊόντα (μετοχές, δάνεια, εταιρικές κάρτες) φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον η συνολική τους αξία υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 300 ευρώ. Αθροίζονται δηλαδή με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου, οπότε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης επιβάλλονται επ’ αυτών φόρος εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι για τις παροχές σε είδος δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη, αλλά αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών του εργαζομένου.