Αγάπα τον τουρίστα και τον τόπο σου σαν τον εαυτό σου

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Ταξίδεψα πολύ την Ελλάδα αυτό το χρόνο (και συνεχίζω). Πάνω κάτω, δεξιά, αριστερά, με μια βαλίτσα στο χέρι (τραβάτε με κι ας κλαίω θα σκέφτεστε), άκουσα πολλά και είδα ακόμα περισσότερα…

Με όσους από εσάς, είμαστε φίλοι στο Facebook, θα το διαπιστώσατε ότι το ξενοδοχείο που επισκέφθηκα περισσότερο ήταν το σπίτι μου... Κατάφερα να πάω σχεδόν σε όλα τα resorts που άνοιξαν φέτος, είδα ανακαινίσεις σε κάποια άλλα, έμεινα και σε πεντάστερα και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, επισκέφτηκα φεστιβάλ γαστρονομίας και πολιτιστικές εκδηλώσεις στα νησιά, πήγα σε μαραθώνιους (δεν κατάφερα να λάβω μέρος σε κανέναν, μόνο βράβευσα 5χρονους νικητές), μπήκα σε βάρκες, κανό και φουσκωτά, περπάτησα βουνά και ραχούλες, κατέβηκα μονοπάτια και ρεματιές, βούτηξα σε ανέγγιχτα νερά και πρώτα και πάνω από όλα γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους!

Έλληνες και ξένους, που δουλεύουν στον τουρισμό και έρχονται σε επαφή με χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, χαρίζοντας τους απλόχερα αξέχαστες εμπειρίες. Ανθρώπους απλούς, ανοιχτόκαρδους, έτοιμους να ανοίξουν το σπίτι τους και να σε φιλέψουν ότι έχουν.

Πρεσβεύω τη φιλοσοφία «It’s all about people» (σε ελεύθερη μετάφραση, τα πάντα είναι οι άνθρωποι), γιατί ειδικά στον τουρισμό, σε αυτή η φράση κρύβεται όλη η μαγιά – και η μαγκιά, θα μου επιτρέψετε – αλλά και η επιτυχία ενός προορισμού, ενός ξενοδοχείου, μιας εμπειρίας.

Τα ταξίδια και τις εμπειρίες μου, σας τα μεταφέρω με όσο πιο γλαφυρά μπορώ μέσα από το news.gr και προσπαθώ πάντα να αναδείξω την θετική εικόνα των πραγμάτων, χωρίς να παραβλέπω το άσχημο και το κακό, που ίσως συναντήσω.

Τι θέλω να σας πω με αυτή τη μεγάλη εισαγωγή;

Ότι ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Και είναι η ομορφότερη, όχι μόνο λόγω των φυσικών της καλλονών, αλλά κυρίως εξ αιτίας των ανθρώπων της. Η φιλοξενία, το φιλότιμο, η εξυπνάδα και η εξυπηρέτηση εκείνων που υποδέχονται τους τουρίστες, σε όποιο πόστο κι αν βρίσκονται, άσχετα πολλές φορές αν είναι απλοί κάτοικοι ενός τόπου, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Και μπορεί να υπάρχουν κακοί επαγγελματίες και κακοί Δήμαρχοι σε αρκετές περιπτώσεις, είναι όμως η μειοψηφία.

Και είναι στο χέρι του καθένα μας να απομονώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ή να τους βοηθήσουμε να βελτιωθούν.

Μπορούμε ακόμη – και πρέπει - να αλλάξουμε και την όψη ενός τόπου, που έχει κακοποιηθεί, με μπετά και τσίγκους και ταμπέλες νέον. Ας ξεκινήσει ο καθένας από το χωριό του, που μπορεί να είναι γραφικό, μες το πράσινο και τις φυσικές πηγές, όμως στον κεντρικό του δρόμο να δεσπόζει ένα τσιμεντένιο σπίτι βαμμένο έντονο ροζ…

Γιατί μπορεί κ. Δήμαρχε να έχεις κάνει ωραιότατη ανάπλαση στην παραλία σου, αλλά έχεις αφήσει φάτσα κάρτα τα τεράστια κτήρια των φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού βαμμένα κατά-κόκκινα και κατά-πράσινα, φουλ φωτισμένα μπας και δεν τα προσέξουν τα αεροπλάνα που περνούν από πάνω.

Επίσης, σε άλλο Δήμαρχο έχω να πω, ότι θα έμπαινε εύκολα στο βιβλίο Γκίνες για τις χιλιάδες ταμπέλες, όλων των χρωμάτων και των σχημάτων, που έχει στην μικρή του πόλη, που σε άλλη περίπτωση θα έκανε το διάσημο Αμάλφι, σκόνη. Σε πολλούς δυστυχώς φίλους Δημάρχους απλά επισημαίνω, ότι αν τα σκουπίδια είχαν πόδια, θα έφευγαν από μόνα τους από τα ακατάλληλα σημεία που τα πετούν, λες και είναι γλαστράκια με μπιγκόνιες.

Αληθινά τα παραπάνω περιστατικά τα έχω δει με τα μάτια μου και κάνω ότι μπορώ για να διορθωθούν. Όχι μόνο γιατί προσβάλουν την αισθητική μου, αλλά γιατί προσβάλουν τον τόπο μου, τη χώρα μου.

Φέτος, όπως δείχνουν όλα τα επίσημα στοιχεία, θα υποδεχθούμε 17,5 εκατ. τουρίστες, που θα μας αφήσουν σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ. Αναλογιστείτε πόσα στόματα μιλούν για εμάς στα πέρατα του κόσμου, πόσα εκατομμύρια φωτογραφίες ανεβαίνουν στα social media, πόσες αναμνήσεις θα συντροφεύσουν κρύες νύχτες του χειμώνα.

Η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης είναι επιβεβλημένη. Δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω, να περνά απαρατήρητο. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν να φέρεται σαν «ελληνάρας».

Ο τουρισμός είναι ευθύνη όλων μας.

[email protected]