Και το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον/στην….

Αυτές τις ημέρες, το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Σουηδία, στην απονομή των βραβείων Νόμπελ.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και όλοι αναρωτιούνται ποιος από τους 259 υποψήφιους (αριθμός ρεκόρ) θα το παραλάβει.

Τα φαβορί

Κορυφαία στη λίστα των υποψηφίων θεωρείται η 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφάι, το κορίτσι από το Πακιστάν που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, γιατί υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Αν η Μαλάλα πάρει το βραβείο,  θα γίνει η νεώτερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης. 

Στη λίστα φιγουράρει και ο Μπράντλι Μάνινγκ, ο πρώην Αμερικανός στρατιώτης που διέρρευσε στο Wikileaks χιλιάδες έγγραφα του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή, οι αποκαλύψεις του συνέβαλλαν στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Άλλος ένας διάσημος υποψήφιος είναι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης από τους υποστηρικτές του, για την διπλωματική στάση του στο θέμα της Συρίας "που απέτρεψε το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου". Αν και θεωρείται απίθανο, ωστόσο, ο Πούτιν δεν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Το 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε το ύψιστο βραβείο "για τις προσπάθειες του υπέρ της παγκόσμιας διπλωματία και της συνεργασία των λαών". 

Ο έτερος Αμερικανός "προδότης", ο πρώην υπάλληλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών 'Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ, έχει προταθεί και αυτός για το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι κρυφοί ήρωες  

Ωστόσο, αν και γνωστοί στο ευρύ κοινό, όλοι οι παραπάνω υποψήφιοι έχουν ένα μειονέκτημα: Το έργο τους είναι ήδη ευρέως διαδεδομένο ενώ η αποστολή του βραβείου είναι να γνωστοποιήσει και να προβάλλει  κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό. 

Ανάμεσα στους υποψήφιους υπάρχει και ένας Έλληνας. Ο 46χρονος Δημήτρης Κρανιώτης από τη Λάρισα είναι γιατρός και ποιητής και διεκδικεί το Νόμπελ ως ένα από τα μέλη του Global Harmony Association που συνέγραψαν το βιβλίο για την παγκόσμια ειρήνη "The ABC of Harmony". 

Για το βραβείο  έχει προταθεί και ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μακουέγκε. Ο γιατρός αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα στο τέλος του 2012 μετά από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του γιατί βοήθησε γυναίκες που είχαν υποστεί βιασμό.

Στην κατηγορία των ιερωμένων ακούγεται πολύ το όνομα του Καρδινάλιου Τζον Ολόρουνφέμι  που θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημοκρατική μετάβαση στη Νιγηρία.

Πολλοί μιλούν και για την αδερφή Μάγκι Γκομπράν, των Κοπτών στην Αίγυπτο, που κάνει προσπάθειες για το διαθρησκευτικό διάλογο.

Πολλοί υποψηφίοι αυτή τη χρονιά είνια ακτιβιστές και ακτιβίστριες, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη Ρωσία, όπως η Λουντμίλα Αλεξέγεβα, η Σβετλάνα Γκανούσκινα και η Λίλια Σιμπάνοβα.