Εύσημα Κέρι στον Άσαντ για την καταστροφή των χημικών όπλων

"Δεν πρόκειται να εγγυηθώ σήμερα για το τι θα συμβεί ύστερα από μήνες, αλλά είναι μία καλή αρχή και πρέπει να χαιρετίζουμε μία καλή αρχή" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σχολιάζοντας την έναρξη του προγράμματος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας και με μια ασυνήθιστα επαινετική χροιά απέδωσε τα εύσημα στο καθεστώς Άσαντ αφού τήρησε τη δέσμευση να επιτρέψει να προχωρήσει η απόφαση του ΟΗΕ.

"Δεν πρόκειται να εγγυηθώ σήμερα για το τι θα συμβεί ύστερα από μήνες, αλλά είναι μία καλή αρχή και πρέπει να χαιρετίζουμε μία καλή αρχή", σχολίασε.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Δαμασκού και αντιπολίτευσης να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ακόμη ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία για την πυραυλική άμυνα μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει "τα πάντα" για να διασφαλίσει ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ θα εξακολουθήσει την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ.