Ο Paulson μπαίνει στις ελληνικές τράπεζες

Στις ελληνικές τράπεζες και στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας ποντάρει ο γνωστός επενδυτής John Paulson.
Ο κ. Paulson και το fund του Paulson & Co επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες. 
 
Όπως δηλώνει ο ίδιος στους Financial Times, "η ελληνική οικονομία ανακάμπτει κάτι που θα ωφελήσει τον τραπεζικό τομέα". Ενώ επαίνεσε και την "ιδιαίτερα φιλο-επιχειρηματική ελληνική κυβέρνηση". 
 
Στις δηλώσεις του προς τους FT επιβεβαίωσε ότι το fund Paulson & Co έχει χαρτοφυλάκια σημαντικής αξίας τόσο στην τράπεζα Πειραιώς, όσο και στην Alpha Bank. 
 
Άλλα μεγάλα funds, που επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, είναι, σύμφωνα με τους FT, τα: Baupost, Eaglevale, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, ενώ σε διαπραγματεύσεις αγοράς μετοχών είναι και οι Wellington Capital Group and Fidelity.
 
Είναι μάλιστα τέτοιο το ενδιαφέρον των επενδυτών που τα μεγάλα λόμπι των τραπεζών πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί την επιτάχυνση του προγράμματος επανιδιωτικοποιησεων των τραπεζικών ομίλων. 
 
Εν αντιθέσει με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα πυροδότησαν μια μεγαλύτερη κρίση, οι τράπεζες στην Ελλάδα υπήρξαν θύματα της κακοδιαχείρισης στα οικονομικά της χώρας, γράφει το δημοσίευμα των FT. 
 
"Θα ήταν καλό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις" δηλώνει ο οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank, Βασίλιος Ψάλτης, τονίζοντας ότι "η ζήτηση από πλευράς επενδυτών αυξάνει δυναμικά". 

Οι τραπεζίτες όμως πιστεύουν ότι οι μετατρέψιμες τιμές είναι πολύ υψηλές  για να δελεάσουν τα hedge fundς. "Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα ήθελαν η επανιδιωτικοποίηση να επιταχυνθεί χαμηλώνοντας τις τιμές εκκίνησης"δηλώνει στέλεχος ελληνικού τραπεζικού ομίλου. "Αλλά το πρόβλημα είναι η τρόικα" προσθέτει.

"Το τριμερές κλιμάκιο των δανειστών πιθανότατα θα έχει ενστάσεις σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων για το πακέτο διάσωσης προς τις τράπεζες" εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη που επικαλούνται οι FT.