Οι γκάφες του Σόιμπλε αγκάθι στις διαπραγματεύσεις

Την άποψη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελίσσεται σε πρόβλημα για τους Χριστιανοδημοκράτες εκφράζει η εφημερίδα Der Tagesspiegel, θέτοντας το ερώτημα εάν στο τέλος ο υπ. Οικονομικών χάσει το αξίωμά του.

Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) άρχισαν σήμερα τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με επίκεντρο των συζητήσεων την πορεία της οικονομίας, την απασχόληση και τη σταθερότητα των ευρώ. 

Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρόχε ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αυξήσει τη φορολογία, προσπαθώντας- για άλλη μια φορά- να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε μετεκλογικά στα χριστιανικά κόμματα η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος –ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες – δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων. 

Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε αναταραχή στην CDU/CSU, η οποία τώρα κατηγορείται για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων. Παρά τις διαρκείς διαψεύσεις από την ηγετική ομάδα του κόμματος, η αξιοπιστία των Χριστιανοδημοκρατών έχει υποστεί πλήγμα.

Η "γκάφα" της Ελλάδας

Σε σημερινό της άρθρο, η εφημερίδα Der Tagesspiegel διερωτάται ποιος ήταν ο σκοπός των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες άλλη μία "γκάφα" του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εν μέσω προεκλογικού αγώνα, ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός είχε παραδεχθεί ότι δεν αποκλείεται ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Αυτή η δήλωση, εκτιμάται ότι "καταδίκασε" εκλογικά το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ και ενίσχυσε το ευρωφοβικό AfD που αντιτίθεται στην οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της κρίσης. Η αύξηση της δύναμής του σημειώθηκε σε βάρος των φιλελευθέρων συμμάχων της Μέρκελ, που για πρώτη φορά στην ιστορία τους έμειναν εκτός βουλής, με αποτέλεσμα οι Χριστιανοδημοκράτες να πρέπει τώρα να αναζητήσουν αλλού νέο κυβερνητικό εταίρο.

"Από τότε", σημειώνει η Der Tagesspiegel, "διερωτώνται πολλοί στην CDU, μήπως τελικά ο Σόιμπλε θέτει εαυτόν εκτός αξιώματος". Και η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι αμφίβολο εάν- στην περίπτωση ενός "μεγάλου συνασπισμού"-  θα καταφέρουν οι Χριστιανοδημοκράτες να διατηρήσουν το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το διεκδικούν και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή: Deutsche Welle