Πέντε νεκροί σε νέες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Μετά την αιματηρή επιχείρηση καταστολής των διαδηλώσεων τους  και την "εξάρθρωση" του πολιτικού σκέλους της Μουσουλμανικής αδελφότητας με συλλήψεις ηγετικών στελεχών και θέτοντας το κόμμα εκτός νόμου, για έναν τουλάχιστο μήνα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου αποσύρθηκαν από το προσκήνιο. 

Σήμερα όμως, η κλασσική ημέρα διαδηλώσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής, περίπου 2000 ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ξαναβγήκαν στους δρόμους του Καΐρου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του επικεφαλής του στρατού, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον Μόρσι την 3η Ιουλίου, απαιτώντας την πτώση του.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν πορεία από ένα προάστιο του Καΐρου προς το χώρο όπου βρισκόταν ο καταυλισμός τον οποίο διέλυσαν με μια αιματηρή επιχείρηση τον Αύγουστο η αστυνομία και ο στρατός.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί κατά μήκος της πορείας, ενώ επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι και των αντιπάλων του, με πέτρες, ξύλα και μολότοφ να εκσφενδονίζονται και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες  στο Reuters, όχημα του στρατού άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών και ιατρικές πήγες επιβεβαίωσαν ότι ένας διαδηλωτής Αδελφός Μουσουλμάνος σκοτώθηκε από σφαίρα.

Τέσσερις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού δέχθηκαν πυροβολισμούς στην πόλη Ασιούτ, στη νότια Αίγυπτο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για οπαδούς ή αντιπάλους του Μόρσι.