Οι μέλισσες δεν μυρίζουν τα λουλούδια λόγω… εξάτμισης

Συχνά ξεχνάμε πως διαδικασίες που μας περνούν απαρατήρητες είναι πολύτιμες για την ίδια μας τη ζωή. Όπως η διαδικασία της επικονίασης, η γονιμοποίηση των λουλουδιών από τις μέλισσες που μαζεύουν τη γύρη.

Και όμως, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων μας εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία αφού εξαιτίας τους οι μέλισσες δεν μπορούν να μυρίσουν τα λουλούδια.

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο Scientific Reports, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλούν οι μηχανές ντίζελ.

Διαπίστωσαν πως η ικανότητα αναγνώρισης των αρωμάτων των λουλουδιών από τις μέλισσες έπεσε από το 99% στο 30% κατά μέσο όρο, λόγω των καυσαερίων.

Η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης της ατμόσφαιρας επεκτείνονται πέρα από την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβάνοντας και άλλους έμβιους οργανισμούς.

Η επικονίαση (γονιμοποίηση) των φυτών από τις μέλισσες, όταν αυτές κάθονται πάνω στα λουλούδια για να συλλέξουν το νέκταρ, είναι ζωτικός παράγων για τη γεωργία και τη διατροφή της ανθρωπότητας. Πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής εξαρτάται από τις μέλισσες, τα πουλιά και τις νυχτερίδες για τις υπηρεσίες γονιμοποίησης που προσφέρουν δωρεάν και οι οποίες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2011, στην πραγματικότητα αξίζουν 153 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ανθρώπινη οικονομία.