Η κολύμβηση ως μέσο βρεφικής και νηπιακής ανάπτυξης

Η κολύμβηση, εκτός από εξαιρετικό σπορ και μέσο ασφαλούς εκγύμνασης, εάν δοκιμαστεί από τη βρεφική ακόμα ηλικία, μπορεί να προσφέρει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου θανάτου από πνιγμό, τα μαθήματα κολύμβησης βοηθούν σε όλους σχεδόν τους τομείς ανάπτυξης των παιδιών.

Κατ’ αρχάς, το κολύμπι ενισχύει τη σωματική ανάπτυξη. Είναι πιθανό για ένα βρέφος να καταφέρει να κολυμπήσει πριν ακόμα μπορέσει να περπατήσει. Καθώς πρόκειται για ένα άθλημα που δεν προκαλεί κακώσεις, είναι το καταλληλότερο για τις πολύ μικρές ηλικίες. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Επιστημών & Τεχνολογίας της Νορβηγίας διαπίστωσε πως τα μωρά που ξέρουν κολύμπι έχουν καλύτερη ισορροπία και μπορούν να κρατούν καλύτερα αντικείμενα από τα μωρά που δεν κολυμπούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο νερό, τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερο τους μύες τους από ό,τι όταν βρίσκονται στο έδαφος.

Επιπροσθέτως, η κολύμβηση επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα μωρά αλληλεπιδρούν συχνά με άλλα μωρά. Μαθαίνουν να ακολουθούν οδηγίες από τον εκπαιδευτή τους, να παίζουν, να μοιράζονται και να ακούν τους γονείς τους. Σύμφωνα με έρευνες, οι μικροί κολυμβητές είναι λιγότερο ντροπαλοί, πιο ανεξάρτητοι και πιο άνετοι στις κοινωνικές συναναστροφές.

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η κολύμβηση βοηθά στην ανάπτυξη ψυχολογικών πλεονεκτημάτων. Έχοντας περάσει 9 μήνες μέσα στη μήτρα, τα περισσότερα μωρά γεννιούνται εξοικειωμένα με το υγρό στοιχείο, το οποίο τονώνει τις αισθήσεις τους. Τα μωρά που κολυμπούν έχουν μεγαλύτερη αυτοπειθαρχία, καθώς έχουν μάθει να σέβονται τόσο τους γύρω τους, όσο και τους κανόνες που επιβάλλονται στο νερό. Επιπλέον, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους όταν καταφέρουν να κατακτήσουν τις τεχνικές της κολύμβησης, με αποτέλεσμα προοδευτικά να εμφανίζουν έντονη διάθεση για περαιτέρω γνώσεις και ενδιαφέρον για τη μάθηση, αργότερα, κατά τα σχολικά χρόνια, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή τους.