ΔΡΑΣΗ: Η Κυβέρνηση θα επιστρέψει στην αδιαφάνεια

"Η Κυβέρνηση θα επιστρέψει στην αδιαφάνεια με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας του προγράμματος "Δι@υγεια" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δράση.

Όπως αναφέρει το κόμμα: "Η ενδεχόμενη κατάργηση της υποχρεωτικότητας του προγράμματος "Δι@υγεια" και η προωθούμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι διοικητικές αρχές μπορούν να αποφασίζουν κάτι και να δημοσιεύουν κάτι διαφορετικό, περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα δημοσίου ελέγχου των πράξεων και των δαπανών κυβερνητικών φορέων.

Μέσω της ως τώρα λειτουργίας του προγράμματος "Δι@υγεια" έχουν αποκαλυφθεί πολλές περιπτώσεις σπατάλης, χαριστικών ενεργειών, ακόμη και σκανδάλων και έχουν αποτραπεί πολλές περισσότερες.

Πρόκειται για οπισθοδρόμηση στην εποχή του κράτους – αφέντη και κατάργηση κάθε έννοιας συμμετοχικής δημοκρατίας, σε μια περίοδο μάλιστα που η ουσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου αμφισβητείται και δοκιμάζεται".

 

Παρέμβαση Στέφανου Μάνου στο twitter για την επίμαχη διαβούλευση

Για το θέμα της Διαύγειας έκανε παρέμβαση και ο Στέφανος Μάνος στα κοινωνικά δίκτυα. Έγραψε σχετικά στο twitter:

"Στο άρθρο 20 νομοσχεδίου μονοήμερης διαβούλευσης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπάρχει η ακόλουθη διάταξη:

"Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής: «4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το τελευταίο."

Αναζήτησα την ισχύουσα διάταξη του νόμου 3861 που προβλέπει - ΟΡΘΟΤΑΤΑ - το αντίστροφο:

"Αν το κείμενο της κατά νόμο δημοσιευμένης πράξης δεν ταυτίζεται με το αντίστοιχο κείμενο που είναι αναρτημένο στον οικείο δικτυακό τόπο ισχύει το κείμενο που έχει δημοσιευτεί."

Ποια είναι η πρακτική συνέπεια της νέας και ΦΑΥΛΗΣ ρύθμισης.

Εκδίδεται πράξη που προβλέπει π.χ. ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει εφεξής 20.000€ μηνιαίως, αλλά στο διαδίκτυο δημοσιεύεται 5.000. Με τη νέα διάταξη θα ισχύει ο μισθός των 20.000, αλλά εμείς θα νομίζουμε ότι ο ...δυστυχής λαμβάνει μόνο 5.000! Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ...πονηρούληδες!

Αλλά η πονηρία δεν σταματάει. Υπάρχει και άλλη διάταξη που προβλέπει ότι:

"Οι πράξεις ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις."

Με άλλα λόγια αποφασίζει ο αρμόδιος υπουργός, ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει 20.000€ μηνιαίως και στην ίδια την απόφαση ορίζεται ότι η πράξη αυτή δεν θα δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Έτσι είναι η ...διαύγεια!

Δεν έχω το χρόνο και τις γνώσεις να ψάξω μία-μία τις δεκάδες χιλιάδες διατάξεις που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή οι υπουργοί. Έχω δυστυχώς την πεποίθηση ότι τα δύο παραδείγματα δεν είναι η εξαίρεση".