Φάρμακο για την υπέρταση κατά του καρκίνου;

Ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για την υπέρταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου , δημιουργώντας δίοδο στα αιμοφόρα αγγεία με συμπαγείς όγκους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φάρμακο αυτό για την πίεση χρησιμοποιούμενο μαζί με τα συμβατικά φάρμακα καταπολέμησης του καρκίνου, θα μπορούσε να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής.

Μετά την επιτυχή δοκιμή του φαρμάκου σε πειραματόζωα, οι γιατροί σχεδιάζουν να δώσουν την λοσαρτάνη σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος για να δουν αν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη νόσος. Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, ο συνδυασμός φαρμάκων απέδωσε στα ποντίκια καθώς επιβίωσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ σήμερα "στρατολογούν" ασθενείς με ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος για να δοκιμάσουν το συνδυασμό φαρμάκων της χημειοθεραπείας και της λοσαρτάνης. Η λοσαρτάνη λειτουργεί κάνοντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν ή να διαστέλλονται, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

 "Επειδή αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, θεωρούμε ότι δεν θα αργήσουν να φανούν τα αποτελέσματα των δοκιμών για τις δυνατότητες τους στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ωστόσο η θεραπεία αυτή δεν μπορεί να είναι ασφαλής για όλους τους ασθενείς και έτσι πρέπει να περιμένουμε τις απαντήσεις από τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη", δήλωσε η Δρ. Έμα Σμιθ από τον Κέντρο έρευνας του Καρκίνου στην Μ. Βρετανία.