Ψήφος εμπιστοσύνης της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα

Λίγα 24ωρα μετά το κλείσιμο των Sprider Stores, η ερευνητική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

Από την απόφαση της εταιρείας, ενισχύεται η εγχώρια φαρμακευτική αγορά. Άλλωστε, η GlaxoSmithKline ενίσχύει τις επενδύσεις της στον ελλαδικό χώρο, με 2,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, διευρύνει τη συνεργασία της με τη ΦΑΜΑΡ για την παραγωγή των προϊόντων της, όπως εξάλλου εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνος Λιμνίδης, γενικός διευθυντής GSΚ Consumer Healthcare Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

Σε ειδική εκδήλωση, όπου ανακοινώθηκε το χαρμόσυνο νέο, το "παρών" έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε: "Η επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα και της συνεργασίας της με τη ΦΑΜΑΡ, είναι μια ακόμη θετική είδηση, μία ένδειξη πως βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα αλλάζουν".

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος: "Το τεράστιο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα. Τόνισε επίσης ότι «χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, καλύψαμε τα 3/4 της διαδρομής ενώ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κοντά".

Ακόμη, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα τονίζονται ότι στόχος είναι "να δημιουργήσουμε μια εθνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας".

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η θετική είδηση για την επένδυση της GlaxoSmithKline στη χώρα μας συμπίπτει και με άλλες αρνητικές ειδήσεις για επιχειρήσεις που κλείνουν. Ωστόσο επισήμανε ότι οι θετικές ειδήσεις αρχίζουν να παρουσιάζονται ολοένα και συχνότερα. Πληθαίνουν σε σχέση με πέρυσι. Και του χρόνου, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

"Επενδυτικά νέα σαν και τα σημερινά, επιβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο. Ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν πλέον τις προοπτικές της χώρας και τις ικανότητες των Ελλήνων. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες για όλους".

Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, εξέφρασε κι εκείνος με τη σειρά του την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μία μεγάλη βρετανική εταιρία όπως η GSK, αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την επένδυσή της στην Ελλάδα.

"Αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική της σημασίας που έχουν οι ξένες επενδύσεις για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς και των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος", δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής.

Όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η GSK Consumer Healthcare (GSK CH) προχώρησε σε τετραετή συμφωνία αξίας 2,2 εκατ. ευρώ με την φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ για τη συσκευασία τεσσάρων επιπλέον μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΦΑΜΑΡ αναλαμβάνει την διαδικασία συσκευασίας (secondary packaging), εκτός του Panadol που ήδη συσκευάζεται στη χώρα, ακόμη τεσσάρων προϊόντων και συγκεκριμένα των NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right και Alvedon.

Ως αποτέλεσμα, η ετήσια παραγωγή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων της GSK Consumer Healthcare στην Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει τα 12.500.000 εκατ. τεμάχια, 98% των οποίων θα εξάγονται σε 32 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η συνεργασία αυτή, ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο των ελληνικών εξαγωγών και καθιστά την Ελλάδα Κέντρο Παραγωγής (production Hub) για τις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας.

Η διεύρυνση της υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών, συνιστά μία συνέχεια της μακροχρόνιας (επί 41 έτη) συνεργασίας μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακευτικής GlaxoSmithKline και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ.

Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται περίπου στα τέλη του 2013 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου και της εύρυθμης λειτουργίας των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσια της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα και στην Ανθούσα.

Από την πλευρά του ο Ρότζερ Σκάρλετ Σμιθ πρόεδρος της GSK Consumer Healthcare, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής τόνισε ότι "στόχος της GSK Consumer Healthcare είναι να αναδειχθεί ως η πρώτη και καλύτερη εταιρεία του κλάδου, με αφοσίωση στην επιστήμη και τις αξίες της. Η Ελλάδα αποτελεί μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και αυτή η επένδυση είναι μία επιβεβαίωση της πίστης μας στις δυνατότητες της αγοράς και τη δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας ειδικότερα. Παράλληλα η επένδυση αυτή έχει τη δυναμική να αναπτύξει την εγχώρια αγορά του φαρμάκου, καθώς και να προσελκύσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον".

Ο Ρομπέρτο Γκρέκο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GSK Ελλάδας, τόνισε ότι η GSK "πιστεύει πως η Ελλάδα θα αναδυθεί από τη κρίση με τους κατάλληλους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Βλέπουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της υγείας προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές περιβάλλον καθώς και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας προς όφελος των Ελλήνων ασθενών".