Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας για όσα έγιναν στο Βουλγαρία-Αγγλία
Η αναμέτρηση Βουλγαρίας-Αγγλίας για τα προκριματικά του Euro 2020 που έληξε 0-6 υπέρ των φιλοξενουμένων, σημαδεύτηκε από την εμετική ρατσιστική συμπεριφορά μερίδας οπαδών των γηπεδούχων στο στάδιο Vasil Levski και «πυροδότησε» αντιδράσεις σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, όσον αφορά τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χθεσινός αγώνας διεκόπη δύο φορές καθώς από τις κερκίδες ακούγονταν συστηματικά ήχοι μαϊμούδων, γίνονταν ναζιστικοί χαιρετισμοί ενώ αποδοκιμάστηκαν οι μαύροι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας.
Στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε σε παραίτηση τον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ κάτι που έγινε τελικά σήμερα Τρίτη: «Μετά από πολλά χρόνια που πέρασε στη θέση του προέδρου και τις πολλές επαφές του σε υψηλό διεθνές επίπεδο, ο κ. Μιχαϊλοφ εκφράζει την αποφασιστική του βούληση να συνεχίσει να βοηθάει στην ανάπτυξη του βουλγαρικού ποδοσφαίρου με κάθε δυνατό τρόπο και από άλλη θέση», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.
Η αντίδραση της UEFA
Όσα έγιναν στη Σόφια αλλά και τα τελευταία επαναλμβανόμενα κρούσματα ρατσιστικών συμπεριφορών σε πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα, ανάγκασαν την UEFA να πάρει θέση μέσω του προέδρου της Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Ο πρόεδρος της διεθνούς Ομοσπονδίας προχώρησε σε μία ανακοίνωση, όπου -μεταξύ άλλων- καλεί σε «πόλεμο κατά των ρατσιστών»:
«Πιστέψτε με, η UEFA δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για να εξαλείψει αυτή την ασθένεια από το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας.
Γενικότερα, η οικογένεια του ποδοσφαίρου - όλοι από τις διοικήσεις μέχρι τους παίκτες, τους προπονητές και τους οπαδούς - πρέπει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και ΜΚΟ για να διεξάγουμε πόλεμο στους ρατσιστές και να θέσουμε τις αποτρόπαιες απόψεις τους στα περιθώρια της κοινωνίας.
Οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες δεν μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, μόνο όταν συνεργαστούμε στο όνομα της ευπρέπειας και της τιμής θα σημειώσουμε πρόοδο.
Υπήρχαν φορές, όχι πολύ καιρό πριν, όταν η οικογένεια του ποδοσφαίρου θεώρησε ότι η μάστιγα του ρατσισμού ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Τα τελευταία δύο χρόνια μας έχουν διδάξει ότι αυτή η σκέψη ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, εφησυχασμός.
Η άνοδος του εθνικισμού σε ολόκληρη την ήπειρο έχει πυροδοτήσει μια απαράδεκτη συμπεριφορά και μερικοί έχουν αναλάβει να σκεφτούν ότι ένα ποδοσφαιρικό πλήθος είναι το σωστό μέρος για να δώσει φωνή στις τρομερές απόψεις τους.
Οι κυρώσεις της UEFA είναι από τις πιο δύσκολες στον αθλητισμό για τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες των οποίων οι υποστηρικτές φέρονται ρατσιστικά στους αγώνες μας. Η ελάχιστη κύρωση είναι το μερικό κλείσιμο του γηπέδου - μια κίνηση που κοστίζει στους οικοδεσπότες τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες σε χαμένα έσοδα και αποδίδει στίγμα στους υποστηρικτές τους.
Η UEFA είναι το μόνο σώμα ποδοσφαίρου που αποκλείει τον παίκτη για δέκα αγώνες για ρατσιστική συμπεριφορά - το πιο σοβαρό επίπεδο τιμωρίας στο παιχνίδι».