«Είμαι απόλυτα έτοιμος να καταστρέψω γρήγορα την τουρκική οικονομία εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτήν την επικίνδυνη και καταστρεπτική πορεία»
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο υπέγραψε αργά το βράδυ στο Οβάλ Γραφείο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την εισβολή τουρκικού στρατού στη βορειοανατολική Συρία σύμφωνα με το sigmalive.
Οι κυρώσεις, τις οποίες ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, έχοντας δίπλα του τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, στρέφονται εναντίον των Υπουργείων Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας καθώς και των επικεφαλής τους Υπουργών, Φατίχ Ντονμέζ, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τυχόν πόροι των Υπουργείων και των Υπουργών που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία δεσμεύονται, ενώ θα παρεμποδίζονται οι όποιες διεθνείς συναλλαγές τους σε δολάρια.
Πέραν τούτων, σε γραπτή δήλωσή του που προηγήθηκε της υπογραφής του διατάγματος, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει στο 50% ξανά τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα σε 50% - που είχαν μειωθεί τον Μάιο – και θα διακόψει τις εμπορικές συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες είχαν ως στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Τον Ιούνιο οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να εργαστούν για τον τετραπλασιασμό των εμπορικών τους συναλλαγών που το 2017 ανέρχονταν στα 27 δισ., ενώ τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος είχε συνομιλίες στην Άγκυρα για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
«Είμαι απόλυτα έτοιμος να καταστρέψω γρήγορα την τουρκική οικονομία εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτήν την επικίνδυνη και καταστρεπτική πορεία», ανέφερε ο Πρόεδρος Τραμπ, που προανήγγειλε επιπρόσθετες κυρώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί.
Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος Τραμπ ανέφερε επίσης πως η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, επιταχύνει την ανθρωπιστική κρίση και δημιουργεί συνθήκες για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Μία αναφορά που προφανώς υπονοεί ότι θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει βαρύτερες κατηγορίες και κυρώσεις.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από αυτόν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, να ηγηθούν ειρηνευτικής αποστολής, η οποία θα επισκεφθεί σύντομα της Τουρκία.
«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν "πράσινο φως" στην Τουρκία να εισβάλει στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος σ’ αυτό το σημείο και το επανέλαβε σήμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο πίεσε πολύ έντονα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, να αποδεχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός».
Ο Αντιπρόεδρος Πενς ανέφερε ακόμη πως ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε στον πρόεδρο Τραμπ ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να εργαστεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ του τουρκικού στρατού των Κουρδοσυριακών Αμυντικών Δυνάμεων και αποστέλλει ως αντιπροσώπους του, τους κυρίους Πένς και Ο’Μπράιαν.
«Θα ταξιδέψω το συντομότερο δυνατόν στην περιοχή για να επιδιώξω κατάπαυση του πυρός και μία διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο αντιπρόεδρος Πενς, που ταυτόχρονα επικρότησε να απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία, που αποφάσισε ο Πρόεδρος Τραμπ.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση αν θα επιτραπεί στον πρόεδρο Ερντογάν να έλθει στο Λευκό Οίκο το Νοέμβριο, όπως είχε ανακοινωθεί τις αρχές του μήνα.
Ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν χαρακτήρισε «πολύ, πολύ σκληρές τις κυρώσεις», αλλά ο πρόεδρος Τραμπ «είναι έτοιμος να τις άρει, αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους της Τουρκίας».
Σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου σχεδιάζει να πιέσει «τους νατοϊκούς μας συμμάχους να αναλάβουμε συλλογικά και μεμονωμένα διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, ως απάντηση στις στυγερές τουρκικές ενέργειες».
Τέλος, σε γραπτή του δήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τονίζει πως «για να αποφύγει να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο του νέου αυτού εκτελεστικού διατάγματος, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τη μονομερή της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία και να επιστρέψει σε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία».
Το Κογκρέσο
Τόσο στην υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, όσο και στην συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρών ήταν ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που μαζί με τον δημοκρατικό Κρις Βαν Χόλεν είχαν παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ το πρωί, σε επικοινωνία του με την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν ταχύτατα με τις κυρώσεις.
Στις δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων και την συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ αναφέρει ότι «η ομάδα του προέδρου έχει ένα σχέδιο και προτίθεμαι να τους υποστηρίξω όσο σθεναρά γίνεται και να τους δώσω λογικό χρόνο και χώρο για να επιτύχουν τους κοινούς μας στόχους».
Ο κ. Γκράχαμ ανέφερε πως στην συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Τραμπ του ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε επίθεση στο Κομπάνι θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και δεν θα την ανεχθεί. Είπε ακόμη πως στις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος επιχειρεί να ικανοποιήσει κάποιες τουρκικές ανησυχίες για την παρουσία συγκεκριμένων κουρδικών στοιχείων κοντά στα κουρδικά σύνορα, αλλά ταυτόχρονα θέλει να διαβεβαιώσει τους Κούρδους συμμάχους πως δεν έχουν εγκαταλειφθεί από τις ΗΠΑ.
Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε με το ηγέτη των κουρδικών δυνάμεων, στρατηγό Μαζλούμ, τον οποίο διαβεβαίωσε πως θα κάνει κάθε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η τουρκική επέμβαση και να επιδιωχθεί, μέσω διαπραγματεύσεων, μια διευθέτηση που θα είναι επωφελής για όλους. Ταυτόχρονα ζήτησε να μην αποφυλακιστούν οι χιλιάδες κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους, των οποίων τη φύλαξη έχουν αναλάβει οι Κούρδοι.
Κάνοντας μία αποτίμηση των αποφάσεων του Προέδρου Τραμπ, ο γερουσιαστής Γκράχαμ ανέφερε ότι «έδωσε στην Τουρκία τη δυνατότητα να ακυρώσει τη στρατηγική ζημιά που ήδη προκάλεσε, κατά τρόπο με τον οποίο όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθούν. Μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να αυξηθούν συν τω χρόνω».
Η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, με γραπτή της δήλωση, θεωρεί πως η δέσμη κυρώσεων κατά της Τουρκίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, απέχει πολύ από το να αντιστρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε.
«Ο Πρόεδρος Τράμπ έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως για να επιτεθεί στους Κούρδους εταίρους μας, προδίδοντας χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τον κόσμο ασφαλή από τη βαρβαρότητα του ISIS», είπε η Πρόεδρος της Βουλής, προαναγγέλλοντας ότι οι δικομματικές προσπάθειες στο Κογκρέσο για να εγκριθεί νομοθεσία που θα καταγγέλλει την επικίνδυνη και ανεύθυνη απόφαση του προέδρου, θα συνεχιστούν.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ, δήλωσε πως, ενώ εκτιμά τις κυρώσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση, δεν τις θεωρεί ως επαρκή τιμωρία της Τουρκίας για τις στυγερές παραβιάσεις στη Συρία.