Ταξίδι στα δειλινά της Νεμέας…

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Αυτή την εκδρομή την αγαπώ ιδιαίτερα. Χίλιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτό και κάθε φορά ανακαλύπτω άλλον ένα. Είναι ο ατέλειωτος αμπελώνας που με κάνει να ηρεμώ, είναι οι θέες στα βουνά που με κάνουν να ονειρεύομαι, είναι το κρασί που ευφραίνει την καρδιά μου…

Στην έξοδο της εθνικής για Νεμέα το ταξίδι των δικών μου αισθήσεων ξεκινά. Το βλέμμα χάνεται σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, καθώς προσπερνώ την μικρή ομώνυμη πόλη και ανηφορίζω για το Κτήμα Semeli. Η περιοχή της Νεμέας ξακουστή σε όλο τον κόσμο, είναι σίγουρα η δική μας Τοσκάνη, αφού η φύση φρόντισε τη να στολιστεί με όλα εκείνα που συνθέτουν τα μαγικά τοπία των κατρ-ποστάλ.

Λόφοι, μικρές πεδιάδες και πλαγιές, όλα κατάφυτα από αμπελώνες σχεδιασμένους λες με διαβήτη. Μπορεί η πόλη της Νεμέας και πολλά από τα χωριά να στερούνται κάθε αισθητικής και γραφικότητας, πράγμα ανεπίτρεπτο αλλά αναστρέψιμο αν υπάρχει θέληση και μεράκι, τα οινοποιεία διάσπαρτα σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, μαρτυρούν την αξία της περιοχής που παράγει εδώ και χρόνια πολλά από τα πιο γνωστά και καλά ελληνικά κρασιά του κόσμου.

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Νεμέας, πάνω από το χωριό Κούτσι, το Κτήμα Semeli αποτελεί από μόνο του προορισμό. Η θέση του μοναδική, καθώς απλώνεται στην κορυφή ενός λόφου – στρατηγικό σημείο – κάτι σαν «θέση θεά», για ολόκληρη την περιοχή.

Το όνομα του δεν είναι τυχαίο, αφού η Σεμέλη ήταν μητέρα του Διόνυσου, του προστάτη της αμπέλου στα αρχαία χρόνια, ο οποίος ανακάλυψε το κρασί και διέδωσε την καλλιέργεια του αμπελιού. Ήταν ο καρπός του κρυφού γάμου της Σεμέλης με τον Δία. Όταν η Ήρα έμαθε ότι ο Δίας ήταν κρυφά παντρεμένος με τη Σεμέλη οργίστηκε και έβαλε σκοπό να την εκδικηθεί, κάτι που κατόρθωσε προκαλώντας τον θάνατό της όσο ακόμη κυοφορούσε τον Διόνυσο. Ο Δίας πικραμένος από τον άδικο χαμό της, πήρε τον αγέννητο ακόμα Διόνυσο από την κοιλιά της και τον έραψε στον μηρό του για να τρέφεται από το αίμα του ώσπου να γεννηθεί…

Το οινοποιείο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα της χώρας. Το κτήριο του, με την μεγάλη σκεπή που το χαρακτηρίζει, κρύβει μέσα του εκτός από κελάρια και δεξαμενές και εργαστήρια οινοποίησης, έναν ρομαντικό ξενώνα με σουίτες και δωμάτια, αλλά και έναν ιδιαίτερο design χώρο υποδοχής και γευσιγνωσίας. Η ομορφιά του τοπίου με καθηλώνει για ώρες στην μεγάλη βεράντα, καθώς με ένα ποτήρι κρασί δροσερό «Ορεινό Ήλιο» στο χέρι προσπαθώ να χορτάσω τις απίστευτες θέες που αντικρίζω.

 

Οι οροσειρές της Πελοποννήσου ορθώνονται μπροστά μου, με την κορυφογραμμή της Ζήριας να κλέβει την παράσταση, ειδικά όταν τα πρώτα χιόνια ζωγραφίζουν με λευκό χρώμα τις πλαγιές της. Στο βάθος ο επιβλητικός Χελμός. Αντίκρυ, η πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια και δάση, μοιάζει να μην κατοικείται από ανθρώπους. Καθώς όμως δύει ο ήλιος και φωτίζει με μωβ και πορτοκαλιά όλη την φύση, την στιγμή που έρχεται σιγά σιγά η νύχτα, μικρά φαναράκια σαν να ανάβουν μέσα στο δάσος. Είναι τα φωτάκια από τα χωριουδάκια, Δάφνη, Καστράκι, Τιτάνη, Κρυονέρι κ.α. που είναι κρυμμένα την ημέρα και αποκαλύπτονται κάθε βράδυ, χαρίζοντας ένα θέαμα μοναδικό.

Μα από ένα τέτοιο τοπίο, δεν θα μπορούσε να λείπει η θάλασσα. Από το πιο ψηλό σημείο του Κτήματος Semeli, εκεί που κάθε τέτοια εποχή καταφθάνουν τα σταφύλια μετά τον τρύγο, ο Κοριθνιακός Κόλπος, χαρίζει ένα κομμάτι από το γαλάζιο του στην όλη μαγευτική εικόνα. Με το υψόμετρο να φτάνει τα 600 μέτρα, η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει αρκετά, ιδανικά θα έλεγα για τις ημέρες του καλοκαιριού και ειδυλλιακά για τις νύχτες του χειμώνα. Δεν αργώ να μπω μέσα στο μεγάλο σαλόνι, που πρόσφατα άλλαξε ριζικά.

Μεγάλοι, αναπαυτικοί δερμάτινοι καναπέδες αγκαλιάζουν τεράστια κρεμαστά τζάκια, ψηλοί πάγκοι περιμένουν τους γευσιγνώστες και τα μπουκάλια κρασί περιμένουν καρτερικά να ανοίξουν και να αναπνεύσουν. Πρώτα τα λευκά, με τη «Μαντινεία Νασιάκου» να γητεύει ουρανίσκους και πρόσφατα να διακρίνεται ως ένα από τα κορυφαία κρασιά του κόσμου όπως παρουσιάστηκαν στον Αμερικάνικο Τύπο.

Δοκιμάζω σχεδόν τα πάντα και πριν περάσω στα αγαπημένα κόκκινα, σταματώ για ένα ποτήρι αρωματικό «Ορεινό Ήλιο Ροζέ». Μια βαθυκόκκινη Νεμέα Reserve συνοδεύει τα γέλια της παρέας καθώς όλο και κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι ξεκινά μπροστά στο θεριεμένο πια τζάκι. Εκλεκτά εδέσματα μου γαργαλούν τη μύτη, καθώς η μαγείρισσα ετοιμάζει τοπικά πιάτα, με πρώτες ύλες της περιοχής, που συνοδεύουν ιδανικά τα κρασιά.

 

Μια γλυκιά «Espera» από τον πειραματικό αμπελώνα του Κτήματος για καληνύχτα και σε λίγα δευτερόλεπτα βρίσκομαι στο κρεβάτι μου.

Οι οκτώ ζεστοί, ευρύχωροι και κομψά διακοσμημένοι ξενώνες, είναι ιδανικοί για παρέες. Καθένας έχει διαφορετικό χρώμα και μπορεί να φιλοξενήσει από δύο έως πέντε άτομα.

Το Κτήμα Semeli είναι πάντα ανοικτό για το κοινό και δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να ακολουθήσω την ξενάγηση. Κατόπιν συνεννόησης, οι οινολόγοι οργανώνουν ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου και στα μυστικά της οινοποίησης, ενώ μπορούν να ετοιμάσουν ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας, που πιστέψτε με έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ανάλογα με τις γευστικές σας επιλογές και τις επιθυμίες σας, θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τις νέες σοδειές αλλά και παλαιότερες από την κάβα του οινοποιείου.

To Κτήμα Semeli αποτελεί και ιδανικό ορμιτήριο για εκδρομές στη γύρω περιοχή. Οι πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως και περιοχές με ιδιαίτερο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον όπως Αρχαία Νεμέα, Επίδαυρος, Στυμφαλία, Μυκήνες, Ναύπλιο, Λουτράκι, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 210 6218119, 27460 20360 ή με ένα κλικ εδώ