Κατατέθηκε η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία θα προβλέπει την αναστολή της χρηματοδότησης κοινοβουλευτικών κομμάτων που εμπλέκονται σε συγκεκριμένα εγκλήματα του ποινικού δικαίου.

Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στην τροπολογία, με την τροπολογία αυτή θα διακόπτεται η κρατική χρηματοδότηση όταν ηγετικά στελέχη κομμάτων κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας), 148 παρ. 2 (διακεκριμένη κατασκοπεία), 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα.

Ωστόσο, βάσει του κειμένου της τροπολογίας, “σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά”.

Τόσο η αναστολή της χρηματοδότησης, όσο και η ενδεχόμενη άρση της, διατάσσονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Είναι προφανές ότι η εν λόγω τροπολογία “φωτογραφίζει” τη Χρυσή Αυγή, μια και το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη χαρακτηρίζει “εγκληματική οργάνωση”, δηλαδή εμπίπτει στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρεται στην τροπολογία.