Συνάντηση εταίρων με επίκεντρο το Ιράν

Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου - και άσπονδο εχθρό του Ιράν- υποδέχθηκε σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια συνάντηση που το ενδιαφέρον μονοπώλησε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.  

Τρεις ημέρες μετά την ιστορική τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν την Παρασκευή ο Ομπάμα με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και το διπλωματικό παράθυρο που άνοιξε για πρώτη φορά ανάμεσα στις δύο χώρες από το 1979,ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο- και παραδοσιακό σύμμαχο του-  να μη χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ακόμα και αν τις κλιμακώσει.

Από την πλευρά του, επιδιώκοντας να διασκεδάσει τους ισραηλινούς φόβους  για μία πιθανή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Ομπάμα επεσήμανε πως η Τεχεράνη θα πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνειά της μέσω συγκεκριμένων πράξεων και όχι μόνον με τα λόγια.

Επιπλέον υποσχέθηκε στον Νετανιάχου πως θα διατηρήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής απάντησης, σε περίπτωση που η Τεχεράνη εμμείνει στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, κατά τη διάρκεια των επικείμενων συνομιλιών της με τη Δύση.