Σεισμολόγοι καταδικάστηκαν για ανακριβείς προβλέψεις

Στις 6 Απριλίου 2009, ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ έπληξε την ιταλική πόλη L'Aquila. Ο σεισμός καταστρέφει χιλιάδες κτίρια της μεσαιωνικής εποχής και σκοτώνει 309 ανθρώπους.

Τα θλιβερά γεγονότα οδήγησαν τους Ιταλούς εισαγγελείς να χρεώσουν σε έξι σεισμολόγους και ένα δημόσιο υπάλληλο την ευθύνη για ανθρωποκτονία από αμέλεια για το λόγο ότι έδωσαν “ανακριβείς, ελλιπείς και αντιφατικές πληροφορίες” σχετικά με τους θανάσιμους κινδύνους που ένας σεισμός θα δημιουργούσε στην περιοχή. Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αποτυχία να προβλέψουν το φονικό σεισμό, κάτι που αρχικά θεωρήθηκε αβάσιμο - έως ότου το δικαστήριο τους βρήκε ένοχους.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που εκδόθηκαν οι δικαστικές αποφάσεις, και ένας από τους επιστήμονες συνεχίζει να αντιπαραβάλει τα επιχειρήματά του, αυτή τη φορά σε επιστολή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science.

"Έχω καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση για την αποτυχία να παρέχω επαρκή προειδοποίηση προς τον πληθυσμό της L'Aquila, μια πόλη στην περιοχή Abruzzo της Ιταλίας, που οδήγησε σε 309 θανάτους," αρχίζει την επιστολή του ο Enzo Boschi, ο οποίος ήταν επικεφαλής στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας και μέλος της Επιτροπής Κινδύνων κατά τη στιγμή του σεισμού. “Έχω βρεθεί ένοχος παρά τις παράλογες δαπάνες και τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι προκάτοχοί μου, οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο το μέλλον της επιστημονικής διαδικασίας."

Η δίωξη δεν έλαβε υπόψη της το χάρτη πρόβλεψης που είχαμε δώσει στη δημοσιότητα, λέει ο Boschi. Αντ 'αυτού, οι εισαγγελείς επικεντρώθηκαν σε ένα άρθρο του 1995, που αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις : κατά πόσο επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ισχυρών σεισμών σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη σεισμών.

Ο Boschi και οι συνάδελφοί του είχαν γράψει ότι οι προβλέψεις που γίνονται για την περιοχή γύρω από τη L'Aquila, ήταν αναξιόπιστες επειδή "βασίζονται σε τρία γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ του 17ου και 18ου αιώνα , δημιουργώντας μια επαρκή βάση για να περιγράψει κανείς τι θα συμβεί στους επόμενους αιώνες".