“Η Ελλάδα θα είναι πάντα το δεύτερο σπίτι μου. Το σπίτι που ανήκει η καρδιά μου…”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δηλώνει υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή και όπως χαρακτηριστικά λέει συνηθίζει να λέει το όνομά της δυνατά. Αν κι έχει χορέψει στο Λευκό Οίκο για την Πρώτη Κυρία, η κορυφαία για εκείνη στιγμή στην καριέρα της ήταν όταν έδωσε μία παράσταση στο Ηρώδειο. Ο λόγος για την 29χρονη Constance Stamatiou ή αλλιώς Κωνσταντίνα Σταματίου, μία από τις χαρισματικές χορεύτριες της νεοϋορκέζικης ομάδας Alvin Ailey Dance Theater. Η Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια και μοντέλο από τη Βόρεια Καρολίνα, κόρη Έλληνα με καταγωγή από την Εύβοια, μιλάει στο news.gr και στέλνει μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης σε όλους τους Έλληνες.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το χορό;

Από παιδάκι μου άρεσε να χορεύω και η μητέρα μου αποφάσισε να ξεκινήσω μαθήματα χορού σε ένα studio κοντά στη δουλειά της. Έκτοτε δε μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να σταματήσω!

Τι είναι για εσάς ο χορός;

Ο χορός είναι η ζωή μου! Είναι ο τρόπος να επικοινωνώ, ο τρόπος να αφήνομαι χωρίς να φοβάμαι...Λατρεύω την αίσθηση ελευθερίας που μου προσφέρει, την έκφραση, την κίνηση και τη δυνατότητα να υποδύομαι διαφορετικούς χαρακτήρες. 

Ήταν όνειρο ζωής για εσάς να ενταχθείτε στην ομάδα του Alvin Ailey Dance Theater; 

Το Alvin Ailey ήταν όνειρό μου από το κολέγιο. Αρχικά αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα στο χορό και την ενόργανη γυμναστική. Όταν όμως αποφοίτησα από το λύκειο αποφάσισα να σπουδάσω στο SUNY, όπου εκεί έμαθα περισσότερα για το Ailey. Ένας καθηγητής μου μου πρότεινε να πάω στο καλοκαιρινό τους πρόγραμμα όπως και έκανα. Από την πρώτη στιγμή ήξερα πως ανήκω εκεί. Σπούδασα για δύο χρόνια και στη συνέχεια έγινα μέλος της ομάδας. Ήταν ένα όνειρο που γινόταν πραγματικότητα!

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας; 

Δε θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που χόρεψα στο Ηρώδειο και έβλεπα τον Παρθενώνα και τα αστέρια στον ουρανό. Είναι από τις στιγμές που σου κόβεται η ανάσα. Η παράσταση στην Ελλάδα μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να δω μετά από περίπου μία δεκαετία την οικογένειά μου. Η Ελλάδα θα είναι πάντα το δεύτερο σπίτι μου. Το σπίτι που ανήκει η καρδιά μου…

Πώς αισθάνεστε για την ελληνική σας καταγωγή;

Πάντα ήμουν υπερήφανη για την καταγωγή μου, πάντα λέω το όνομα μου δυνατά. Σταματίου είναι το όνομά μου και αντιπροσωπεύει όσα έχω πετύχει και όσα πρόκειται να πετύχω.

Τι σας έλεγε ο πατέρας σας όταν ήσασταν μικρή για την Ελλάδα; 

Ο πατέρας μου μιλούσε σε εμένα και τον αδερφό μου αρκετά συχνά για την Ελλάδα και όταν ήμασταν μικρά είχαμε έρθει αρκετές φορές. Πάντα λατρεύαμε να τρώμε στα ελληνικά εστιατόρια στη γενέτειρά μου τη Charlotte στη Νότια Καρολίνα και να πηγαίνουμε στα ελληνικά φεστιβάλ στο τέλος του καλοκαιριού όπου ακούγαμε παραδοσιακή μουσική και χορεύαμε.

Ποια μέρη στην Ελλάδα αγαπάτε και θα θέλατε να επισκεφθείτε;

Ελπίζω το επόμενο καλοκαίρι να καταφέρουμε να έρθουμε στην Αθήνα και να επισκεφθούμε την οικογένειά μου για να τους γνωρίσω το σύζυγο και τα δύο μου παιδιά. Επίσης θα ήθελα να πάμε στη Μύκονο και στη Σαντορίνη που είναι ένα από τα όνειρά μου.

Στα παιδιά σας θα μιλήσετε για τη χώρα καταγωγής σας; 

Φυσικά. Ήδη έχουμε μία ελληνική σημαία και τους φοράω μπλουζάκια με τη γαλανόλευκη. Η κόρη μου κάθεται μαζί μου όταν κάνω ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικών ενώ όποτε επισκεπτόμαστε τον πατέρα μου της μιλάει ελληνικά και της αρέσει πολύ. Κοιτάω και κάποια ελληνικά σχολεία εδώ στη Νέα Υόρκη για να τη στείλω.

Ποιες ελληνικές λέξεις γνωρίζετε; 

Ξέρω κάποιες βασικές λέξεις όπως "γεια", "τι κάνεις", "καλά", "ευχαριστώ", "καλημέρα", "καληνύχτα", μερικά χρώματα, αριθμούς, "σ’ αγαπώ" και πώς να παραγγείλω ένα ποτήρι κρασί!

Τι θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες που τα τελευταία χρόνια περνούν πολύ δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης; 

Θα ήθελα να πω στους Έλληνες να έχουν το κεφάλι τους ψηλά και να σκέφτονται θετικά. Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους ανθρώπους παντού και μόνο με σκληρή δουλειά και επιμονή μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πάντα ήσασταν δυνατοί και σίγουρα θα επανέλθετε ξανά στην κορυφή. Η καρδιά μου είναι μαζί σας και πάντα θα είσαστε στις προσευχές μου.