Αντίο, Αμερικανικό διαβατήριο!

Ο αριθμός των Αμερικανών που εγκαταλείπουν την ιθαγένειά τους έχει εκτοξευτεί φέτος - εν μέρει,  λόγω της νέας φορολογικής νομοθεσίας των ΗΠΑ. 

Απογοητευμένοι, πολλοί Αμερικάνοι, επιλέγουν να παραδώσουν τα διαβατήρια τους και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, αλλά ακόμα δεν το έχουν κάνει πράξη.  

Σύμφωνα με τις αρμόδιες Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες, ο αριθμός των ομογενών που "αποκήρυξαν" την αμερικανική υπηκοότητα αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος - αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 1.131 περιπτώσεις από  189 που είχαν παρουσιαστεί το 2012. 

Σύμφωνα με τις αρχές , είναι ακόμα ένα μικρό ποσοστό αλλά προβλέπεται σημαντική αύξηση,  αν αναλογιστεί κανείς τα  περίπου έξι εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν στο εξωτερικό. 

Η Λίστα των ονομάτων των Αμερικανών που απαρννήθηκαν φέτος την υπηκοότητα τους δόθηκε στη δημοσιότητα από την Άμερικανική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Federal Register , χωρίς να αναλύει τις αιτίες των...διαρροών.

Ωστόσο, στα πηγαδάκια των κοινωνιολόγων και αναλυτών ψιθυρίζεται ότι η αιτία είναι τα νέα αυστηρότερα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης, εναντίων των φοροφυγάδων,μετά την παραδοχή του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS AG ότι διευκόλυνε Αμερικανούς φορολογούμενους να κρύψουν στο εξωτερικό τα χρήματα τους.