Fitch: Ανάπτυξη 0,5% στην Ελλάδα το 2014

Σήμα για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δίνει στην τελευταία της έκθεση η FITCH. Μάλιστα αναθεωρεί θετικά την εκτίμηση της για τη φετινή ύφεση, στο 4% και αναμένει οριακή ανάπτυξη 0,5% το 2014.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η αξιολόγηση της Ελλάδας (Β- με σταθερή προοπτική) θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από τα εξής: Διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη με πλήρη υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, συνεπή παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και σταθεροποίηση ? ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντίθετα, υποβάθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει, ενδεχόμενη αδυναμία εκτέλεσης του προγράμματος προσαρμογής, ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών καθώς και ένα γύρο πολιτικής αστάθειας που θα εκτροχίαζε την προσαρμογή, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Παράλληλα η Fitch, στις τελευταίες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, υιοθετεί την πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος προβλέποντας οριακή ανάπτυξη 0,5% το 2014 και 2% το 2015, ενώ αναμένει αύξηση του χρέους στο 176,1% του ΑΕΠ το 2014 και μικρή αποκλιμάκωση το 2015.