Γιατί πρέπει να στειρώνουμε τα ζώα

Αρκετές φορές έχουμε εκφράσει παράπονα για φίλους, συγγενείς, γνωστούς, το στενό ή το ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον. Αντιπαραθέσεις, καυγάδες, διαφωνίες και ότι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει το καθημερινό αλισβερίσι μεταξύ ανθρώπων. Από την άλλη η σχέση με ένα κατοικίδιο εξελίσσεται πολύ διαφορετικά. Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου δεν διαφωνεί, δεν συγκρούεται, απλά περιμένει. Τη φροντίδα του αφεντικού του και φυσικά ένα χάδι...

Το news.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, σας ξεναγεί στον μαγικό τους κόσμο. Είτε είστε ήδη ιδιοκτήτες, είτε σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι.

Βέβαια η απόφαση όσο απλή και αν φαίνεται, μόνο απλή δεν είναι. Κι αν κάποιοι απλά νομίζουν ότι βάζοντας ένα κατοικίδιο στη ζωή τους, όλα θα γίνονται αυτόματα και απροβλημάτιστα, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Μία από τις βασικές διαδικασίες για τα ζώα μας, η οποία ενδεχομένως βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, αλλά και τη δική μας είναι η στείρωση.

Πρόκειται για τη διαδικασία, στην οποία το ζώο παύει να έχει αναπαραγωγική ικανότητα. Πολλές φορές τα αφεντικά, αντιμετωπίζουν ανθρωποκεντρικά τη συγκεκριμένη διαδικασία “Τα ζώα ούτε ερωτεύονται ούτε τίποτα, Απλά αναπαράγονται από την ορμονική τους φύση”, λέει στο news.gr, διευθύντρια της Animal Action, Αμαλία Σωτήρχου.

Τα οφέλη της στείρωσης:

- Εξασφαλίζουμε την υγεία του ζώου προλαβαίνοντας σημαντικές ασθένειες όπως καρκίνο στα γεννητικά όργανα και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται στη διαδικασία της αναπαραγωγής.

- Παρατείνουμε το χρόνο ζωής του με αυτόν τον τρόπο. Η σκυλίτσα αποκτά πυομήτρα αν αναπαράγει και οδηγεί στην αφαίρεση της μήτρας μελλοντικά.

- Περιορίζουμε τις διαθέσεις διαφυγής του ζώου

“Αν διαφύγει θα έρθει σε επαφή με αδέσποτο ζώο, κινδυνεύει να πάρει κάποιες ασθένειες που μεταδίδονται με την επαφή. Μπορεί επίσης να το χτυπήσει αυτοκίνητο, να τραυματιστεί, να πέσει θύμα δηλητηρίασης. Προτεραιότητα στη στείρωση αδέσποτων δίνεται στα θηλυκά κυρίως γιατί αυτά αναπαράγουν”, σημειώνει η κυρία Σωτήρχου.

Σημειώνουμε ότι ο νέος νόμος 4039 που αφορά στην προστασία των ζώων προβλέπει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του,

Όπως λέει η διευθύντρια της Animal Action, στειρώνοντας το ζώο γίνεται λιγότερο επιθετικό, καθώς εκμηδενίζονται οι ανεκπλήρωτες ορμές.

Μπορεί το κατοικίδιο να πάρει κιλά μετά τη στείρωση;

“Ένα κατοικίδιο μετά τη στείρωση μπορεί να πάρει κιλά. Υπάρχουν ειδικές τροφές, οι οποίες είναι ειδικές για στειρωμένα ζώα και φροντίζουν για την σωστότερη διατροφή, βοηθώντας στη διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι πιο εύκολο για τα ζώα να πάρουν κιλά όταν στειρώνονται αν δεν προσέξουμε”, τονίζει η κυρία Σωτήρχου.

Στέκεται στο γεγονός ότι για τα αδέσποτα, η στείρωση είναι η μόνη μέθοδος για τον έλεγχο του πληθυσμού τους.

Ένα αστείρωτο ζώο σε 5 χρόνια θα δώσει 5.000 απογόνους

Με βάση κάποιες έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι αν αφεθεί ένα αδέσποτο ζώο, αστείρωτο να αναπαράγεται φυσιολογικά, το ίδιο το ζώο σε 5 χρόνια θα έχει αποδώσει 5.000 απογόνους. “Μερικά πεθαίνουν στη γέννα, άλλα από ασθένειες, άλλα από ατυχήματα και άλλα από δηλητηριάσεις. Γύρω στο 1/3 χάνεται από αυτούς τους λόγους. Με αυτόν τον τρόπο συνεχώς αναπαράγονται ζώα. Τόσο τα δεσποζόμενα που διέφυγαν, όσο και τα αδέσποτα”, συμπληρώνει η κυρία Σωτήρχου.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός στα αδέσποτα. “Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει κανένα αδέσποτο και αν υπάρχουν να είναι όλα στειρωμένα. Αν πάει κανείς στην Ύδρα θα δει τεράστιους πληθυσμούς γατιών. Δεν είναι ότι καλύτερο να το βλέπει κανείς. Θα ήταν καλύτερα αν ήταν εμβολιασμένα και προσεγμένα”, σημειώνει.

Μεταδίδονται ασθένειες από τα ζώα στον άνθρωπο;

Υπάρχουν ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Τα δεσποζόμενα εμβολιάζονται όλα και εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας. “Το μόνο πρόβλημα που δημιουργείται προς τον άνθρωπο είναι ο σχηματισμός αγέλης και μπορεί να απειλήσει τον άνθρωπο είτε προειδοποιητικά είτε και να δαγκώσει”, εξηγεί η κυρία Σωτήρχου.

Πότε πρέπει να κάνουμε στείρωση;

“Από έξι μήνες και μετά στειρώνονται οι γάτες. Τα σκυλιά συνήθως στειρώνονται στον πρώτο χρόνο ζωής. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε κτηνίατρο και το πώς έχει μάθει να δουλεύει. Αργά ή γρήγορα το κατοικίδιο πρέπει να στειρωθεί και για την ακρίβεια, όσο το δυνατόν συντομότερα”, λέει η κυρία Σωτήρχου.

Κίνδυνοι κατά την επέμβαση

Για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις πριν γίνει η επέμβαση ή μετά, υπάρχει ο προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις – κυρίως για τα δεσποζόμενα – όπου φαίνεται αν υπάρχει κάποια ευαισθησία. Σύμφωνα με την διευθύντρια της Animal Action είναι ελάχιστες οι πιθανότητες το ζώο να μην αντέξει στην αναισθησία. “Στα αδέσποτα γίνεται ένας προεγχειριτικός έλεγχος κλινικά. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε αν πάσχει από καλαζάρ ή άλλη ασθένεια που αδυνατίζει το αίμα”.

“Εφόσον πάμε σε γιατρό που είναι εξοικιωμένος με τη διαδικασία, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Για να επιλέξουμε γιατρό μπορούμε να απευθυνόμαστε σε μία φιλοζωική οργάνωση, όπου υπάρχουν καταρτισμένες λίστες γιατρών και είναι εγγυημένο ότι δεν θα πάθει τίποτα το ζώο. Πρέπει να κάνουμε την ανάλογη έρευνα αγοράς σε κάθε περίπτωση”, διευκρινίζει.

Πονάνε το ίδιο τα ζώα με τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Εξηγώντας η διευθύντρια της φιλοζωικής οργάνωσης, για τον πόνο που ακολουθεί μετεγχειριτικά και την ανάρρωση, τονίζει ότι τα ζώα δεν είναι σαν τους ανθρώπους. 'Οπως λέει, δεν πονάνε το ίδιο και αναρρώνουν σε χρόνο ρεκόρ. Τα αδέσποτα ζώα που δεν είναι στην ίδια καλή κατάσταση, ίσως χρειαστούν σε κάθε περίπτωση λίγο περισσότερο χρόνο.

Κόστος στείρωσης

Σύμφωνα με την κυρία Σωτήρχου, το κόστος κυμαίνεται για γατάκι από 60 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 150 γιατί μπορεί να χρειαστεί πλαστικη ώστε να μην φαίνεται το τραύμα. Για ένα σκυλί ειδικά στα θηλυκά η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική. “Η γάτα χρειάζεται 5 λεπτά χειρουργείο καθαρό, χωρίς την προετοιμασία. Το σκυλί χρειάζεται περισσότερο χρόνο και ανάλογα την περίπτωση αν υπάρξουν αιμορραγίες να κρατήσει και μία ώρα. Στα σκυλιά κυμαίνεται από 80 έως και 250 ευρώ”.

Στειρώσεις βάσει του νόμου και κτηνιατρικής μέριμνας των ζώων βάσει νόμου είναι ευθύνη των δήμων. Οφείλουν να εκπονούν προγράμματα στειρώσεων και να διατηρούν καταφύγια αδέσποτων ζώων για να εμβολιάζονται, να στειρώνονται και εφόσον δεν υιοθετούνται να τοποθετούνται και πάλι εμβολιασμένα στους δρόμους. Υποχρέωσή τους είναι να διαθέτουν δημοτικά κτηνιατρεία.

Πόσοι δήμοι όμως στην πραγματικότητα διαθέτουν ένα οργανωμένο δίκτυο, περίθαλψης και φροντίδας για τα αδέσποτα;

“Ελάχιστοι είναι οι δήμοι που το κάνουν. Ο δήμος Αθηναίων είναι ένας από αυτούς. Δεν γνωρίζω κάποιους άλλους δήμους που να τρέχουν προγράμματα στειρώσεων. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά επειδή υπάρχει το πανεπιστήμιο της Κτηνιατρικής, γίνονται πολλές στειρώσεις από τους ίδιους τους καθηγητές και στα παιδιά που φοιτούν εκεί. Υπάρχουν δήμοι περιστασιακά αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες”, λέει η κυρία Σωτήρχου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα κατοικίδια είναι αρκετά καλοί μας φίλοι και για κάποιους από εμάς, ίσως και οι καλύτεροι. Φροντίζοντας λοιπόν έναν καλό φίλο, είναι σαν να φροντίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Η στείρωση είναι ένα από τα βασικότερα μέσα για να εξασφαλίσουμε τόσο την υγεία του κατοικιδίου, όσο και την ευνοϊκή συνύπαρξη μαζί του. Μακριά από ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις ότι κόβουμε το νήμα για τη διαιώνιση του είδους με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες.

Διαβάστε για το Πρόγραμμα Στειρώσεων Αδέσποτων Ζώων του Animal.gr & της Animal Action Hellas