Ένας διαδικτυακός κατάλογος, με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που προσφέρουν μια λεπτομερή εικόνα της κατάστασης των βυθών, δημιουργήθηκε, με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή που υφίστανται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο.
Οι ύφαλοι εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς και όλοι ελπίζουν ότι η νέα παγκόσμια βάση δεδομένων Global Coral Reef Record, που είναι δωρεάν τόσο για τους επιστήμονες, όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες, θα βοηθήσει να αντιληφθούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στους υφάλους, λόγω της υπερεκμετάλλευσης, της μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής.
"Χώρες φτωχές έχουν πλέον πρόσβαση σε πολύ καλές μετρήσεις της κατάστασης των κοραλλιογενών υφάλων τους και αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις χώρες είναι οικονομικά εξαρτημένες από τον τουρισμό, την τροφή και την προστασία των ακτών που παρέχουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι" αναφέρει ο διευθυντής της επιστημονικής ομάδας, Όβε Χόε Γκούλντμπεργκ.
Υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται οικονομικά αλλά και διατροφικά από τους κοραλλιογενείς υφάλους, οι οποίοι έχουν σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ, τα τελευταία 50 χρόνια.
"Η προστασία των ωκεανών δεν έχει να κάνει μόνο με μια επίσκεψη στην παραλία. Αφορά το οξυγόνο που αναπνέουμε. Οι ωκεανοί απορροφούν ένα τεράστιο ποσό θερμότητας και ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα. Όταν λοιπόν ασχολούμαστε με τις πρωτεΐνες που έρχονται από τη θάλασσα, μιλάμε για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη τροφή που προέρχεται από τη θάλασσα και οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν πουθενά αλλού φαγητό" επισήμανε στο Euronews ο καθηγητής Γκούλντμπεργκ, που είναι υπεύθυνος της βάσης δεδομένων.
Η καινούργια αυτή τράπεζα δεδομένων περιλαμβάνει περίπου 100.000 πανοραμικές φωτογραφίες, που αποτυπώνουν την εικόνα 150 χιλιομέτρων υφάλων.