Η Γη πήρε την ανάσα της ζωής σε πολύ νεότερη ηλικία από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, 700 εκατ. χρόνια νωρίτερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Αυτό το εύρημα διεθνούς έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature", είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για το πότε και το πώς εξελίχθηκαν οι πρώτες μορφές ζωής στο γαλαζοπράσινο πλανήτη μας.
Οι ερευνητές εξέτασαν την χημική σύνθεση πανάρχαιου εδάφους που ήταν κλειδωμένα μέσα σε πετρώματα ηλικίας περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών από τη Νότια Αφρική. Η Νότιος Αφρική θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό έδαφος στη Γη. Εκτιμάται ότι εκείνη η αρχαία ατμόσφαιρα περιείχε οξυγόνο σε ποσοστό 0,03% σε σχέση με σήμερα. Ελάχιστο μεν, επαρκές όμως για να υποστηρίξει ζωή.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, το οξυγόνο άρχισε να συσσωρεύεται αισθητά στη γήινη ατμόσφαιρα πριν από περίπου 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια μιας περιόδου που έχει ονομαστεί "Το Γεγονός της Μεγάλης Οξείδωσης". Η νέα ανακάλυψη τοποθετεί τη σταδιακή συσσώρευση του οξυγόνου πολλές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα.