Πολιτική εμπλοκή ΑΚΕΛ στο σκάνδαλο της CYTA στην Κύπρο

Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις φαίνεται πως προσλαμβάνει η υπόθεση της αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, που οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta στην Κύπρο, καθώς στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν 234.000 ευρώ στην επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας, τα οποία, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΕΛ.

Το ποσό των 234.000 ευρώ, που κατατέθηκε στα ταμεία επαρχιακής επιτροπής του κόμματος ως μίζα, ήταν σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης "διευθέτηση" που συμφωνήθηκε από στέλεχος του κόμματος για να υποβοηθηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης και το έργο στη Δρομολοξιά.

Ήδη για την υπόθεση έχουν συλληφθεί, εκτός από τον Στάθη Κιττή, ο Γιάννης Σουρουλάς, Ανώτερος Διευθυντής Πωλήσεων και ο Γρηγόρης Σουρουλάς, Λειτουργός του Κτηματολογίου, ενώ αναζητείται ο Ορέστης Βασιλείου, Γραμματέας της συντεχνίας ΕΠΟΕΤ και επικεφαλής της Υπηρεσίας Cytavision.

Μεταξύ άλλων οι τέσσερις είναι ύποπτοι για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, απάτη, δεκασμό δημοσίου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Το σκάνδαλο με το ακίνητο αποκάλυψε στις 7 Ιουνίου 2010 η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", δημοσιεύοντας επιστολή του τότε μέλους του Δ.Σ. της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Γιώργου Κωνσταντίνου, προς τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία κατήγγειλε τον πρόεδρο της Αρχής, Στάθη Κιττή, ότι συμμετείχε σε μυστικές συναντήσεις εν αγνοία του Συμβουλίου, για συγκεκριμένες επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων.

Πάντως, η επαρχιακή επιτροπή ΑΚΕΛ Λάρνακας ανακοίνωσε ότι "ουδέποτε έπραξε τα όσα της αποδίδονται, ούτε επωφελήθηκε οικονομικά από την πώληση τουρκοκυπριακού ακινήτου στη Δρομολαξιά".