Τουρκία: Ανθρωποκυνηγητό για 18 δραπέτες, μέλη του PKK

Σε άγρια καταδίωξη 18 δραπετών- μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK)-  από φυλακή έξω από την πόλη Μπινγκιόλ, έχουν επιδοθεί οι Τουρκικές αρχές. 

Οι κρατούμενοι απέδρασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας,σκάβοντας μια υπόγεια στοά 70 μέτρων. Τέσσερις από αυτούς δικάζονταν, ενώ οι υπόλοιποι 14 είχαν καταδικαστεί είτε γιατί ανήκαν στο PKK, είτε βοήθησαν είτε υπέθαλψαν τους αντάρτες που κρύβονταν σε ορεινές δασικές περιοχές της επαρχίας Μπινγκιόλ.  

Το PKK μάχεται για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, ενώ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές στην Τουρκία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  

Η απόδραση έγινε μερικές ημέρες πριν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για την "εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη συνέχιση της εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας" για να τερματιστεί η εξέγερση των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο ανάμεσα στις τουρκικές αρχές και τους αυτονομιστές αντάρτες αντιμετωπίζει όλο και πιο μεγάλες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες.   

Το PKK κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις που άπτονται των δικαιωμάτων των μειονοτικών, που αξίωνε σε αντάλλαγμα για την εκεχειρία την οποία έχει κηρύξει. 

Ανάμεσα στα αιτήματα τα οποία προβάλουν οι Κούρδοι είναι να τροποποιηθεί η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ώστε να μην φυλακίζονται τόσοι πολίτες για σχέσεις με το PKK.