Reuters: Κεφαλαιακό έλλειμμα 115 δισ. ευρώ στις μεγάλες τράπεζες

Κατά 115 δισ. ευρώ θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στους αυστηρότερους κανόνες που τίθενται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Μάλιστα, το κεφαλαιακό έλλειμμα των μεγάλων τραπεζών μειώθηκε κατά 83 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο μισό του 2012, όμως παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με το 61% του ελλείμματος (περίπου 70 δισ. ευρώ) να καταγράφεται στην πληγείσα από την κρίση χρέους Ευρώπη.

Οι νέοι κανόνες σχεδόν τριπλασιάζουν τα ελάχιστα κεφάλαια που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με στόχο να μην ξανασυμβεί μία νέα Lehman Brothers, που θα έβαζε μία ακόμα βόμβα στα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αγορές ήδη ασκούν πιέσεις στις τράπεζες να κινηθούν εγκαίρως για να συμμορφωθούν με τη νέα τάξη πραγμάτων, ώστε να μη δημιουργηθούν ανησυχίες και αμφιβολίες για την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές.