Λαγκάρντ: Όχι, δεν τα κάναμε θάλασσα στην Ελλάδα

Πολλοί θεωρούν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εν μέρει υπεύθυνο για την μακροχρόνια ύφεση στην Ευρώπη, καθώς άργησε να ανταποκριθεί στην κρίση στην Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν ανήκει σε αυτούς.

“Το ζήτημα ήταν πότε και πώς θα κόψουμε το χέρι, και πώς θα σταματήσουμε τη μόλυνση από το να διαλύσει ενδεχομένως ολόκληρο το σύστημα”, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNN, ερωτηθείσα αν το ΔΝΤ τα έκανε “θάλασσα” στην Ελλάδα.

“Η επιλογή έγινε για να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι θα έχτιζαν το τείχος προστασίας τους πριν γίνει κάτι πολύ σοβαρό για το ελληνικό χρέος”, εξήγησε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: “Επομένως, εκ των υστέρων, ναι, θα ήταν πιο όμορφο αν είχε προταθεί νωρίτερα. Αλλά θα ήταν ένας πιθανός μεγάλος, μεγάλος κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρωζώνη”.

Η Λαγκάρντ εξέφρασε την εκτίμηση πως πλέον τα πράγματα είναι καλύτερα για την Ευρώπη, σχολιάζοντας: “Αντί να έχουμε απανωτά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, βλέπουμε πρόοδο την επόμενη χρονιά”.