Κάθε μέρα το ίδιο σκηνικό…Το παιδί σας κάθεται στο τραπέζι και μόλις δει το φαγητό που ετοιμάσατε σας λέει πως δεν του αρέσει! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση;
Θα πρέπει να πούμε πως από 18 μηνών έως περίπου 2 χρόνων το παιδί περνάει το στάδιο του "όχι", οπότε χρησιμοποιεί το φαγητό σαν ένα ακόμα τρόπο αντίθεσης με τους γονείς του. Ανάμεσα στα 3 με 6 χρόνια, στο παιδί αρέσουν συγκεκριμένα φαγητά, όπως τηγανητές πατάτες ή μακαρόνια, τα οποία θέλει να τρώει συνέχεια. Πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με το παιδί. Επίσης, η όρεξη διαφέρει από το ένα παιδί στο άλλο ακόμα και στο ίδιο παιδί μπορεί να μεταβληθεί από τη μία ημέρα στην άλλη.
Μη νιώθετε ενοχές
Οι περισσότερες μητέρες ιδιαίτερα οι εργαζόμενες έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους όταν το παιδί τους τρώει λίγο ή με ασταθή τρόπο. Βγάλτε από τη σκέψη σας πως φταίτε εσείς υποχρεωτικά για αυτό καθώς κάτι δεν κάνετε καλά και μην επιτρέπετε στους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας να σας ενοχοποιούν.
Τι μπορείτε να κάνετε
Μην το αφήνετε να τσιμπολογάει όλη την ημέρα μπισκότα, πατατάκια και καραμέλες. Απασχολήστε τη σκέψη του και τα χέρια του βάζοντάς το να ζωγραφίσει ή να παίξει.
Δώστε του το καλό παράδειγμα καταναλώνοντας μπροστά του διάφορες τροφές.
Να βάζετε στο πιάτο του πάντα λαχανικά και μην αποθαρρύνεστε εάν δεν τα αγγίζει.
Αναπτύξτε τη φαντασία σας. Στην περίπτωση που του αρέσουν για παράδειγμα μόνο τα μακαρόνια παραλλάξτε τη μορφή τους, τα χρώματα και τις σάλτσες που τα συνοδεύουν. Ο σκοπός είναι να αναπτύξετε την περιέργειά του και να διευρύνετε το διατροφικό του ορίζοντα.
Να του μάθετε ότι ένα γεύμα αποτελείται σχεδόν πάντα από τρεις τροφές, μια αμυλούχο τροφή, μια πρωτεϊνη και ένα γαλακτοκομικό προϊόν ή φρούτο. Εάν για παράδειγμα αρνείται να φάει τα λαχανικά που συνοδεύουν το κοτόπουλο μην το πιέσετε να φάει τριπλάσια ποσότητα καθώς η διατροφή του δε θα είναι ισορροπημένη. Προτιμήστε να του δώσετε φρούτα ώστε να αναπληρώσετε την απουσία λαχανικών από τη διατροφή του.
Αποφύγετε να μιλάτε μπροστά του για το πρόβλημα καθώς του δείχνετε ότι έχετε παραιτηθεί.
Όταν αρνηθεί να φάει έστω και μια μπουκιά από το φαγητό που ετοιμάσατε προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και μιλήστε του για τα δικά σας παιδικά χρόνια, ποιες ήταν οι προτιμήσεις σας, τι σας άρεσε και τι όχι. Πείτε του "θα χαιρόμουν πολύ εάν δοκίμαζες αυτό που ετοίμασα για σένα". Αποφύγετε να πείτε "κάνε μου τη χάρη", "σε παρακαλώ", "δε με αγαπάς" κλπ καθώς έτσι το προτρέπετε να χρησιμοποιήσει το φαγητό για να σας χειρίζεται.
Φυσικά εάν το παιδί σας έχει χάσει την όρεξη του για πολύ καιρό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.