Αυστηρή τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων κατά την χορήγηση και ανανέωση αδειών κατοχής όπλων και οπλοφορίας έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τις αρμόδιες διευθύνσεις.
Ενδεικτικά των κατευθύνσεων, που έχουν δοθεί, είναι στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια, και δείχνουν ότι από τις αρχές του έτους, υπάρχουν πολλές απορριπτικές αποφάσεις από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στα αιτήματα που είχαν υποβληθεί για τη χορήγηση-ανανέωση αδειών κατοχής όπλων και οπλοκατοχής για την άσκηση σκοποβολής, καθώς κρίθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, σχετική με τις "μαζικές απορριπτικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών για τη χορήγηση αδειών κατοχής όπλων και οπλοφορίας για την άσκηση στην σκοποβολή".
Η ερώτηση είχε κατατεθεί στο υπουργείο στις 26 Αυγούστου και ο βουλευτής επικαλείτο "πληροφορίες που ήλθαν στην αντίληψη του κόμματός του σχετικά με τη χορήγηση πυροβόλων όπλων σε αθλητές, που ασκούνται στο άθλημα της σκοποβολής" και ανέφερε ότι παρατηρούνται "κάποιες παρατυπίες εις βάρος των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους".
Ο κ. Ζησιμόπουλος έκανε λόγο για "ιδιότυπο καψώνι" από την πλευρά της Αστυνομίας στους αθλούμενους, διότι το κράτος "προσπαθεί να περιορίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, να αφανίσει το άθλημα της σκοποβολής", ενώ παραπονείτο ότι το κράτος δεν εμπιστεύεται τους πολίτες του.
Όπως όμως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή στις 19 Σεπτεμβρίου, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως και 31.7.2013 στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής υποβλήθηκαν 508 αιτήματα χορήγησης-ανανέωσης αδειών κατοχής όπλων και οπλοφορίας για την άσκηση στη σκοποβολή, εκ των οποίων 93 απορρίφθηκαν, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων τυπικών-ουσιαστικών όρων και προϋποθέσεων των διατάξεων που ισχύουν.
"Είναι πρόδηλο ότι η εξέταση των υποβληθέντων αιτημάτων δεν αποτελεί μια άκριτη διεκπεραιωτική διαδικασία για τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, αλλά πραγματοποιείται με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή", τονίζει στην απάντησή του υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Εξάλλου, ο κ. Δένδιας σπεύδει να υπογραμμίσει στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ότι το θέμα της κατοχής και οπλοφορίας των νομίμως κατεχομένων από ιδιώτες και φορείς πυροβόλων όπλων αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το υπουργείο. Ειδικά, δε, για τη σκοποβολή, θυμίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη χρήση του όπλου, όταν έχει δοθεί άδεια για την άσκηση σκοποβολής.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είχε ενημερώσει τη Βουλή και πριν από μερικούς μήνες για το θέμα των αιτήσεων οπλοκατοχής, όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διατυπώσει ανησυχίες με η αύξηση των αιτήσεων οπλοκατοχής στα αστυνομικά τμήματα και τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας με την υπόθεση των θυλάκων πολιτοφυλακής από εφέδρους των Ενόπλων Δυνάμεων και απλούς πολίτες.
Ο κ. Δένδιας είχε διαβιβάσει στη Βουλή στοιχεία για την περίοδο 2008 έως το τέλος του 2012 που έδειχναν ότι τα υποβληθέντα αιτήματα για άδεια οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια σε όλη την επικράτεια έφθαναν τα 2.624 το 2012, όταν το 2008 ήταν 1.770.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα ικανοποιηθέντα αιτήματα το 2012 ανήλθαν σε 1.908 όταν το 2008 ήταν 1.260 και διευκρινιζόταν ότι τα στοιχεία αφορούν άδειες για πιστόλια ή περίστροφα για ατομική ασφάλεια και όχι κυνηγετικά όπλα.
Στο κείμενο της απάντησης του κ. Δένδια γινόταν, επίσης, εκτενής αναφορά στα ειδικά σχέδια δράσης της ΕΛ.ΑΣ για την παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών, ενώ για το ζήτημα της δημιουργίας ομάδων πολιτοφυλακής, ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα παρακολουθείται συνεχώς και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.