Εντυπωσιακή μείωση των κρουσμάτων μόλυνσης από το AIDS

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον HIV και των θανάτων από το AIDS θανάτων έχει μειωθεί δραματικά , σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ . Τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν από 2,3 εκατ. το 2005 σε 1,6 εκατ. το προηγούμενο έτος , αναφέρει το UNAIDS ((το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον Ιό του AIDS).

Επίσης σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό του HIV μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο από το 2001. Μεταξύ των παιδιών , η πτώση ήταν ακόμη πιο απότομη . Το 2001, υπήρχαν πάνω από μισό εκατομμύριο νέες μολύνσεις ενώ μέχρι το 2012 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά το ήμισυ σε μόλις πάνω από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου .

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η μείωση των θανάτων και των μολύνσεων στα παιδιά οφείλεται στην καλύτερη πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα που βοηθούν την καταστολή του ιού . Μέχρι το τέλος του 2012 σχεδόν 10 εκατ. άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος , συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής , την Ουγκάντα και την Ινδία , είχαν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία , σύμφωνα με την έκθεση .

Το 2011, οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ έθεσαν ως στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στην φαρμακευτική αντιμετώπιση του HIV 15 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2015. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε φέτος νέους κανονισμούς διευρύνοντας τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται θεραπεία σε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η πρόοδος ήταν αργή όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών κατά του HIV σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης , όπως τα άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, ενώ επεσήμανε την ανάγκη των κρατών να μεριμνήσουν για άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.