Ο μεσημεριανός ύπνος ενισχύει τη μνήμη των παιδιών

Η σιέστα βοήθησε τα παιδιά νηπιακής ηλικίας να θυμούνται καλύτερα τα προσχολικά τους μαθήματα.

O μεσημεριανός ύπνος φαίνεται ότι βοηθάει τα παιδιά, ώστε να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματά τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Αμερικανοί ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Amherst της Μασσαχουσέτης, διαπίστωσαν ότι ένα υπνάκος διάρκειας μιας ώρας μετά το μεσημεριανό γεύμα βοήθησε τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών να θυμούνται καλύτερα τα προσχολικά τους μαθήματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την παγίωση της μνήμης στις αρχές της μάθησης . Μάλιστα , σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά απέδωσαν σημαντικά καλύτερα στις εργασίες που έκαναν όχι μόνο το απόγευμα που ξύπνησαν αλλά και την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, μετά το μεσημεριανό ύπνο, τα παιδιά θυμούνταν 10% περισσότερες πληροφορίες συγκριτικά με όσα παιδιά δεν κοιμήθηκαν καθόλου.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 50 παιδιά σε ειδικό εργαστήριο μελέτης ύπνου, από όπου διαπίστωσαν ότι κατά την διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη μάθηση και την ενσωμάτωση των νέων πληροφοριών.

"Ουσιαστικά, είναι η πρώτη έρευνα που αναφέρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι σημαντικές για παιδιά προσχολικής ηλικίας . Η μελέτη μας δείχνει ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να θυμούνται καλύτερα αυτά, που μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο", ανέφερε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Ρεμπέκα Σπένσερ, και προσέθεσε ότι οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα μικρά παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι.