Ατομική βόμβα θα κατάστρεφε τη Β. Καρολίνα το 1961

Μια απίστευτη ιστορία μιας παρ'ολίγον πυρηνικής τραγωδίας  αποκάλυψε προχώρησε σήμερα η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Έρικ Σλόσερ.  

Το 1961, η Βόρεια Καρολίνα παραλίγο να ισοπεδωθεί από δύο βόμβες υδρογόνου Mark 39, έπεσαν κατά λάθος από αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος. 

Οι βόμβες έπεσαν στην περιοχή του Γκόλντσμπορο όταν το βομβαρδιστικό B-52 παρουσίασε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πτήσης του. Η καταστροφή αποφεύχθηκε εξαιτίας ενός διακόπτη, ο οποίος δεν λειτούργησε σωστά.  

Συγκεκριμένα, η μία βόμβα προσγειώθηκε σε ένα χωράφι κοντά στην περιοχή Φάρο και η άλλη σε ένα λιβάδι. Ο Πάρκερ Τζόουνς, ανώτερος μηχανικός των εργαστηρίων Sandia National Laboratories υπεύθυνος για τη μηχανική ασφάλεια των πυρηνικών όπλων , ανακάλυψε ότι οι 3 από τους 4 μηχανισμούς ασφαλείας που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την ακούσια πυροδότηση, δεν λειτούργησαν σωστά.

Όταν η βόμβα χτύπησε στο έδαφος, ένα σήμα πυροδότησης εστάλη στον πυρήνα της κεφαλής και μόνο ο τελικός διακόπτης απέτρεψε την καταστροφή.  

Η έκρηξη έστω και μίας από τις δύο βόμβες θα ήταν θα ήταν 260 φορές ισχυρότερη από αυτή που κατέστρεψε τη Χιροσίμα ενώ η ραδιενεργή σκόνη θα μπορούσε να είχε εξαπλωθεί στην Ουάσινγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια, ακόμα και τη Νέα Υόρκη, απειλώντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο άρθρο της, έχουν γίνει επανειλημμένα εικασίες σχετικά με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών πολιτών.