Το όριο του 5% θα κρίνει την κυβέρνηση μετά τις Γερμανικές εκλογές

Σε θρίλερ φαίνεται ότι θα εξελιχθούν οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές την Κυριακή καθώς - σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση- ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έρχεται στήθος με στήθος με όλα....μαζί τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης . 

Η δημοσκόπηση του Forsa έδειξε πως οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκρατες της Μέρκελ (CDU/CSU) βρίσκονται στο 40% και ο νυν εταίρος τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), παραμένουν στο 5%.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με υποψήφιο τον Πιερ Στάινμπρουκ (φωτ), βρίσκεται στο 26%, σημειώνοντας άνοδο κατά μία μονάδα, οι Πράσινοι σύμμαχοί του κέρδισαν κι αυτοί μια μονάδα φθάνοντας στο 10% και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς "Ντι Λίνκε" βρίσκεται στο 9%.

Το νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD), το οποίο θέλει να εξαναγκάσει τις ασθενέστερες νοτιοευρωπαϊκές χώρες να βγουν από την ευρωζώνη, κέρδισε μια μονάδα φθάνοντας στο 4%, μια μονάδα κάτω από το όριο του 5% που χρειάζεται για να εκλέξει βουλευτές.

Αν το AFD καταφέρει να μπει στη Μπούντεσταγκ, αναμένεται ότι θα στερήσει από την Άγκελα Μέρκελ κάθε πιθανότητα να
εξασφαλίσει τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Ελεύθερων Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αυξάνεται η πιθανότητα να συγκροτηθεί μετεκλογικά ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός δεξιάς-αριστεράς.