Νέα πρωτοποριακή τεχνική διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ

Μια νέα πρωτοποριακή απεικονιστική τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει τη συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ , σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.

Η νέα αυτή τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου , η οποία μπορεί να "δει" σε πραγματικό χρόνο και να διαγνώσει τη συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης,  θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους διάγνωσης της νόσου και την δημιουργία νέων αποτελεσματικότερων φαρμάκων κατά της ασθένειας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Neuron, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας εκτιμούν ότι, η νέα διαγνωστική τεχνική θα μπορεί να εντοπίσει σε ζώντα εγκέφαλο τη συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένα πρόβλημα για τους ερευνητές που προσπαθούν να καταλήξουμε σε μια θεραπεία καθώς δεν δίνει συμπτώματα, επομένως πολλές φορές η θεραπεία δίνεται πολύ αργά, ενώ έχει ξεκινήσει η εκφύλιση του εγκεφάλου. Μέχρι σήμερα η διάγνωση της νόσου δεν μπορεί  να γίνει με απόλυτη βεβαιότητα και, δυστυχώς, οι υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές δεν επιτρέπουν παρά την τεκμηρίωση της μετά τον θάνατο τον ασθενή, οπότε και είναι εφικτή η εξέταση του εγκεφάλου του.

Η τεχνική που ανέπτυξαν οι Ιάπωνες ερευνητές βασίζεται σε μια χημική ουσία που εισάγεται στο αίμα και προσδένεται στο μόριο της Τ-πρωτεΐνης και το κάνει να ακτινοβολεί. Έτσι, οι επιστήμονες είναι ικανοί να παρακολουθήσουν την συσσώρευση της μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και ανθρώπους, έδειξαν ότι η τεχνολογία είναι αποτελεσματική στη διάγνωση. Η έρευνα βέβαια  είναι σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια πραγματική λύση για την έγκαιρη διάγνωση της  νόσου του Αλτσχάιμερ .

"Εάν η τεχνική αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για την παροχή μιας ακριβούς διάγνωσης, για την έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στους ανθρώπους που νοσούν καθώς και για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου ", τόνισαν οι επικεφαλής της έρευνας.

* ALZHEIMER – ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ! - Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Στην πατρίδα μας, δυστυχώς, λείπει αυτό το οποίο στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται αυτονόητο, δηλαδή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σ΄ αυτό το σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας έχουμε χρέος όλοι μας και με κάθε νόμιμο τρόπο να συμβάλλουμε στην αναπλήρωσή του.

Παρακαλούμε, επισκεφθείτε τη σελίδα www.alzheimer-drasi.gr, μπείτε στη φόρμα, συμπληρώστε το e-mail καιτο όνομά σας και να πατήσετε αποστολή.

Η συγκεκριμένη φόρμα αποστέλλεται αυτόματα σε διάφορους φορείς και κέντρα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών.

Στόχος μας είναι οι παραπάνω παραλήπτες να δεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα, ώστε να δράσουν άμεσα ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.