Πόσες μυρωδιές μπορούμε να αισθανθούμε;

Τα χιλιάδες αρώματα που μπορεί να μυρίσει ο άνθρωπος μπορούν να ταξινομηθούν σε 10 βασικές κατηγορίες, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Ο καθηγητής Τζέισον Κάστρο, από το Bates College και ο καθηγητής Τσενουμπότα Τσάκρα, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, χρησιμοποίησαν μια ηλεκτρονική τεχνική για να κατηγοριοποιήσουν τις μυρωδιές με βάση την βασική τους ουσία. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, οι ερευνητές εξέτασαν 144 βασικές ουσίες  και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε 10 κατηγορίες. Οι επιστήμονες εξήγησαν γιατί είναι σημαντική αυτή η ομαδοποίηση, καθώς μπορεί να αντανακλά σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορεί να προλάβουν ενδεχόμενους κινδύνους, όπως για παράδειγμα κάποιο χαλασμένο τρόφιμο. 

"Εάν γνωρίζετε αυτές τις βασικές κατηγορίες, τότε μπορείτε να αρχίσετε να ξεχωρίζετε τις οσμές μέσα σε ένα κτίριο, για παράδειγμα. Ωστόσο ακόμα δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της πρόβλεψης μιας μυρωδιάς με βάση τη χημική της δομή, αλλά αυτό είναι κάτι που ελπίζουμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον", ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κάστρο. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσουν τις δοκιμές της τεχνικής αυτής σε πιο σύνθετα αρώματα, όπως οι κολόνιες και άλλες καθημερινές μυρωδιές. "Στην πραγματικότητα, κάθε φυσικό άρωμα είναι πιθανό να είναι ένα σύνθετο μείγμα - ένα μείγμα από τις 10 διαφορετικές κατηγορίες", είπε ο καθηγητής Κάστρο.