Ένα άγαλμα αφιερωμένο στον Σέρβο επιστήμονα Νίκολα Τέσλα,έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης και εφευρέτη του ραδιοφώνου - θα τοποθετηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, στο Long Island της Νέας Υόρκης, δίπλα στο εργαστήριο στο οποίο δούλευε ο Τέσλα.
Τα αποκαλυπτήρια - στα οποία θα παρευρεθεί και ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς- θα γίνουν με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από τον θάνατο του επιστήμονα.
Επιπλέον, το εργαστήριο του διάσημου επιστήμονα στις ΗΠΑ, θα μετατραπεί σε εθνικό μουσείο του Νίκολα Τέσλα.
Ο Τέσλα έφτασε στις Η.Π.Α. το 1884 με το πλοίο Saturnia στα 28 του χρόνια. Αμέσως πήγε και συναντήθηκε με τον Έντισον, ο οποίος του ανέθεσε την πρώτη του δουλειά.
Η κορύφωση της δόξας και η προσπάθεια χαρακτηρισμού του ως τρελού
Το διάστημα 1890-1891 ο Τέσλα έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το εναλλασσόμενο ρεύμα και τη χρήση του. Το 1891 ο Τέσλα εφηύρε το πηνίο Τέσλα (Tesla coil)και το 1955, μετά από πολύχρονες δικαστηκες διαμάχες, αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου .
Ο Τέσλα έφτασε στο αποκορύφωμα της δόξας του εκείνη την περιοδο αλλά, έως το 1910 , είχε ξεχαστεί ή παραγκωνιστεί λόγω των νέων εφευρέσεων και θεωριών των αδερφών Ράιτ, των Κιουρί και του Αϊνστάιν αλλά και των διάφορων εμμονών του.
Από το 1915 έως το 1917 κέρδισε πολλές διακρίσεις από διάφορες ακαδημίες αλλά έχασε την ευκαιρία να προταθεί για Νόμπελ φυσικής από τον Έντισον.
Το 1924 ο Τέσλα ισχυρίστηκε ότι είχε εφεύρει την περιβόητη "ακτίνα θανάτου", ένα υπερόπλο ικανό να καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις δηλαδή έως και 10000 αεροπλάνα, σε απόσταση 200 μιλιών. Φυσικά οι δημοσιογράφοι και ο επιστημονικός κόσμος τον περιγέλασαν ενώ μέχρι σήμερα οι μελετητές εντάσσουν αυτή την εφεύρεση στο τομέα των ανεξήγητων φαινομένων και γεγονότων.
Το 1926, όταν έγινε 70 χρονών, τα πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ τον εξέλεξαν ως επίτιμο διδάκτορα.
Ο Τέσλα έφυγε από τη ζωή μισότρελος τον Ιανουάριο του 1943, σε ηλικία 86 ετών, αλλά τον βρήκανε νεκρό δυο μέρες μετά γιατί είχε κρεμάσει, όπως έκανε πάντα, στην πόρτα του δωματίου του "Μην ενοχλείτε, εργάζομαι".