Έκπληξη από τη Fed: Συνεχίζει κανονικά τις αγορές ομολόγων !

Όλοι περίμεναν πως σήμερα θα ήταν η (αποφράδα) μέρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ανακοίνωνε τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς αμερικανικών ομολόγων, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά από μία σειρά θετικών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, η Fed έκανε την έκπληξη, διατηρώντας αμετάβλητο το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως περιμένει να δει περισσότερα σημάδια ουσιαστικής και διαρκούς βελτίωσης στην οικονομία.

Εξάλλου, η Fed αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας για το 2013 και το 2014. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0% ως 2,3% φέτος, μειωμένο κατά 0,3% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της και για το 2014, που πλέον κυμαίνονται μεταξύ του 2,9% και 3,1% έναντι του 3,0% και 3,5% τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί (μεταξύ 3% και 3,5%), όπως και το 2016 (από 2,5% ως 3,35%).

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να αυξήσει το βασικό της παρεμβατικό επιτόκιο, που διατηρεί κοντά στο μηδέν από το 2008, μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 6,5%. Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν στο 7,3%.

Το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή της Fed. Λίγο πριν από τις 22:00 (ώρα Ελλάδας), και οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωναν άνοδο άνω του 1%.