Σόιμπλε: Οι Έλληνες υποφέρουν. Λιγότερο οι ελίτ, που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι

Έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, καθώς και αύξηση του ΑΕΠ ταχύτερα από την αύξηση του χρέους από το 2014, προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας πάντως κατηγορηματικά και πάλι το ενδεχόμενο νέου “κουρέματος” του χρέους.

“Η Ελλάδα θα μπορούσε ήδη το 2014 να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα”, υπογραμμίζει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, και ξεκαθαρίζει: "Κούρεμα χρέους κάναμε το 2011. Τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας μειώθηκαν από όλους τους μη δημόσιους δανειστές εθελοντικά κατά 53%. Αυτό δεν θα το ξανακάνουμε. Ένα δεύτερο κούρεμα χρέους δεν θα υπάρξει”.

Όπως επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός, για να μειωθεί το βάρος χρέους συνολικά, πρέπει το χρέος να αυξάνεται πιο αργά από ό,τι η οικονομική δύναμη, και αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη την επόμενη χρονιά, όταν η χώρα θα βγει από την ύφεση και “η Ελλάδα θα μπορούσε τότε ήδη να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα”.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται φέρνει αποτελέσματα και αναδεικνύει ως παράδειγμα τον τουρισμό: “Τον περασμένο χρόνο σχεδόν κανείς από τη Γερμανία δεν έκανε διακοπές στην Ελλάδα, διότι η σχέση κόστους παροχής ήταν πιο συμφέρουσα στην Τουρκία. Τώρα, όμως, πηγαίνουν και πάλι, διότι μεταξύ άλλων, η Ελλάδα μείωσε το κόστος εργασίας κατά 13%”, δηλώνει και συνεχίζει: “Βεβαίως οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αμφισβητώ. Λιγότερο οι ελίτ, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, περισσότερο ο απλός κόσμος. Η εξυγίανση είναι πάντα δυσάρεστη. Όσο δεν γινόταν κάτι, τόσο χειρότερα. Αλλά (το πρόγραμμα) λειτουργεί: είμαστε σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε μια καλή πορεία, αλλά και στα κράτη με πρόγραμμα”.

Ο Σόιμπλε σημειώνει ωστόσο ότι “οι Έλληνες είχαν δύο φορές τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε εκλογές εάν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό τον σκληρό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να παραμείνουν στο ευρώ και κάθε φορά αποφάσισαν να κρατήσουν το ευρώ”.