Μέρκελ: Πολλές χώρες ζηλεύουν τη Γερμανία

Ισχυρότερη απ' ό,τι εισήλθε στην οικονομική κρίση βγαίνει η Γερμανία, τονίζει η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Magdeburger Volksstimme, σχολιάζοντας μάλιστα πως πολλές χώρες τη ζηλεύουν και περιμένουν, ως τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, να έχει μεγαλύτερη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και στη σταθεροποίηση του ευρώ.

“Έχουμε τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο στη μάχη για ανταγωνιστικότητα, ως κινητήρια δύναμη της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών και ως λογικοί διαχειριστές των δημοσιονομικών. Και γενικά θεωρούμαστε μια χώρα που δίνει σημασία στη βιώσιμη ανάπτυξη”, δηλώνει η καγκελάριος.

Η Μέρκελ εξηγεί πως “είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη”, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια δίδεται με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα.

Επαναλαμβάνει δε ότι δε βλέπει νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και ότι το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης θα αξιολογηθεί το 2014. “Οι πρώτες επιτυχίες αυτής της πολιτικής είναι εμφανείς - κάποια πράγματα έχουν εξελιχθεί καλύτερα από το αναμενόμενο, κάποια άλλα δεν αλλάζουν αρκετά γρήγορα. Πρέπει, λοιπόν, να διατηρήσουμε την πίεση, προκειμένου οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν”, υπογραμμίζει.