Μπαρόζο: Κάτω από το 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2021

“Περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη” είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, με τον οποίο νωρίτερα είχε συνάντηση.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Ελλάδα ανατρέπει πλέον την τάση της εξαετούς ύφεσης και πλησιάζει όλο και περισσότερο στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ επανέλαβε πως πλέον “δε γίνεται πια κουβέντα για το διαβόητο Grexit”.

Τόνισε μάλιστα πως το ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνο είναι στο σωστό δρόμο, αλλά η Ελλάδα είναι και μπροστά από το πρόγραμμα σε κάποιους τομείς, ενώ εκτίμησε πως “αν η Ελλάδα πράγματι πετύχει τους στόχους της, όλα τα προσωρινά δημοσιονομικά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν”.

Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο σχολίασε πως “υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ” για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η χώρα θα πετύχει τον περιορισμό του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ της κάτω από το 120% μέχρι το 2021, όπως είναι ο στόχος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε βέβαια να ζητήσει να γίνουν περισσότερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως γενικά λαμβάνονται σωστές αποφάσεις, όμως “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζονται πρακτικά”.

“Δεν είναι μυστικό ότι θα πρέπει να ελέγξουμε ξανά τα οικονομικά της Ελλάδας και οποιοδήποτε πιθανό κενό”, ξεκαθάρισε ο Ζοζέ Μπαροζο, που πάντως δε θέλησε να μπει στη διαδικασία εκτίμησης ενός πιθανού χρηματοδοτικού κενού, και αρκέστηκε να δηλώσει πως θα περιμένει το συμπέρασμα της τρόικας.