Υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας τάχθηκε ο Στίβεν Χώκινγκ

Υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε περιπτώσεις ανίατων ασθενειών τάχθηκε ο διάσημος αστροφυσικός, Στίβεν Χώκινγκ.

Ο ίδιος ο Χώκινγκ πάσχει εδώ και δεκαετίες από μια νευροπαραλυτική ασθένεια, ωστόσο ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών και έκλεισε τα 71 χρόνια ζωής. Και μιας ζωής με πόσα επιτεύγματα μάλιστα. 

Στο παρελθόν, ο γνωστός επιστήμονας ήταν πιο μετριοπαθής στην άποψή του για το εν λόγω ζήτημα λέγοντας ότι "πάντα υπάρχει ελπίδα".

Όμως στην τελευταία του συνέντευξη στο BBC δήλωσε ανοικτά υπέρ του δικαιώματος στην επιλογή ενώ πρόσθεσε "δεν αφήνουμε τα ζώα να υποφέρουν, γιατί αφήνουμε τους ανθρώπους;".

Ζήτησε όμως ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για να μην γίνουν καταχρήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος διαγνώστηκε με τη σπάνια νευροπαραλυτική ασθένεια το 1964 και οι γιατροί του έδιναν το πολύ 2 χρόνια ζωής. Μόλις το 5% των ατόμων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια ζει πάνω από μια δεκαετία από την πρώτη διάγνωση. Το 1985 είχε μπει σε μηχανική υποστήριξη και οι γιατροί είχαν πει ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ζήτησαν από τη σύζυγό του να δώσει συγκατάθεση να κλείσουν την υποστήριξη.

Όμως ο Χώκινγκ έχει πολλάκις αποδείξει ότι δεν είναι ένας άνθρωπος συνηθισμένος. Ίσως το μυστικό του να είναι ότι πάντα σηκώνει το βλέμμα στα αστέρια και τον ουρανό...