Ο ήλιος που αντανακλά στα κτίρια μπορεί να λιώσει και αυτοκίνητα;

Ο ουρανοξύστης "Walkie Talkie Building" του Λονδίνου είναι γνωστός για το εντυπωσιακό του ύψος και την αστραφτερή του όψη λόγω των πολλών τζαμιών που έχει στην επιφάνεια του.

Πλέον είναι γνωστός και για έναν ακόμη λόγο: γιατί έλιωσε ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο απέναντι του! Το φως του ήλιου έκανε αντανάκλαση στην πρόσοψη του κτιριού και έλιωσε τμήμα της πλαϊνής πλευράς της Jaguar XJ που είχε παρκάρει ο ιδιοκτήτης σε δρόμο γύρω από το κτίριο.

Μα είναι δυνατόν αυτό;

Ναι, είναι. Κατά τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να βάλουμε φωτιά βάζοντας ένα κομμάτι γυαλί υπό μια δέσμη ακτίνων του Ήλιου.

Το κτίριο που βρίσκεται στο 20 της οδού Fenchurch της αγγλικής πρωτεύουσας είναι καλυμμένο με τζάμια συνολικής έκτασης 33.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα τζάμια αυτά, προκειμένου το κτίριο να είναι eco-friendly, είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να ανακλούν το μεγαλύτερο ποσοστό του φωτός που πέφτει πάνω τους. Οι Φυσικοί εξηγούν στο National Geographic ότι αρκούν οι κατάλληλες συνθήκες και υλικά προκειμένου να συμβεί αυτό που συνέβη με τη Jaguar που έλιωσε! Οι ποσότητες ενέργειας που παράγονται από την ανάκλαση του φωτός από το συγκεκριμένο υλικό είναι επαρκείς για να λιώσουν τμήματα ενός οχήματος (όπως οι καθρέφτες του, οι προφυλακτήρες και άλλα), να τηγανιστεί ένα αυγό, να λιώσει μια σέλα ποδηλάτου ή να καεί ένα ολόκληρο χαλάκι εισόδου (!).

Όσο για το αν κινδυνεύουν οι περαστικοί, οι επιστήμονες εξηγούν ότι για να γίνει αυτό που έγινε με τη Jaguar, ο Ήλιος θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη θέση στον ουρανό και το φως του να πέφτει υπό γωνίαν πάνω στα τζάμια όπως αυτά του ουρανοξύστη. Ο Ήλιος βρίσκεται σε τέτοια θέση στον ουρανό 2-3 εβδομάδες κάθε χρόνο.

Επειδή όμως εμείς, μην έχοντας γνώση αστρονόμων, δεν μπορούμε μάλλον να γνωρίζουμε τις κρίσιμες εβδομάδες, καλού κακού, ας μην περπατάμε στο απέναντι πεζοδρόμιο τέτοιων κτιρίων.